Ευεργετική και για το... περιβάλλον η Μεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή Διατροφή έχει ευεργετικά οφέλη όχι μόνο για τονοργανισμό, αλλά και για το περιβάλλον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα πουπραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Health».
Παράλληλα, διατροφικές αλλαγές όπως η αυξημένη κατανάλωσηλαχανικών και η μειωμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μειώνουν τοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα ενός πληθυσμού, καθώς και τη χρήση φυσικών πόρων.
Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε η βιωσιμότητα του μεσογειακούπροτύπου διατροφής στο πλαίσιο του ισπανικού πληθυσμού όσον αφορά τις εκπομπέςαερίων του θερμοκηπίου, τη γεωργική χρήση γης, την κατανάλωση ενέργειας και τηνκατανάλωση νερού και επιπλέον έγινε σύγκρισή του με το δυτικό διατροφικόπρότυπο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ΗΠΑ.
Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα, η τήρηση αυτής της διατροφήςστην Ισπανία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατά72%), τη χρήση γης (κατά 58%), την κατανάλωση ενέργειας (κατά 52%) και σεμικρότερο βαθμό την κατανάλωση νερού (33%).
Την ίδια ώρα, η προσήλωση σε ένα δυτικό διατροφικό πρότυπο ισοδυναμείμε αύξηση σε όλες αυτές τις παραμέτρους μεταξύ 12% και 72%.