ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι σούπερ βιταμίνες του αυγού ιδανικές για παιδιά κάθε ηλικίας

Εξαιρετική τροφή για την εμβρυϊκή, τη βρεφικήκαι την παιδική ηλικία αποτελεί το αυγό, το οποίο ακόμη και οι διατροφολόγοι,το έχουν πολύ ψηλά στην λίστα σχεδόν κάθε δίαιτας (αφού περιέχει μόνο 80θερμίδες).
Οι σούπερ βιταμίνες του αυγού ιδανικές για παιδιά κάθε ηλικίας

Εξαιρετική τροφή για την εμβρυϊκή, τη βρεφικήκαι την παιδική ηλικία αποτελεί το αυγό, το οποίο ακόμη και οι διατροφολόγοι,το έχουν πολύ ψηλά στην λίστα σχεδόν κάθε δίαιτας (αφού περιέχει μόνο 80θερμίδες).

Η πρωτεΐνη του αυγού, εμφανίζει τηνυψηλότερη βιολογική αξία σε σχέση με όλες τις μεμονωμένες πηγές πρωτεΐνης, ενώστο ασπράδι του αυγού, περιέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δενμπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα.

Ακόμα και αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, ητρυπτοφάνη και η αργινίνη που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλα τρόφιμα, υπάρχουν σεσημαντικές ποσότητες στο ασπράδι του αυγού.

Συνεπώς, η πρωτεΐνη του αυγού κατέχει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιώνέχοντας υπόψιν ότι οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για τηνανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση τωνκατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινοοργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.

Επιπλέον, στον κρόκο του αυγού περιέχονται:

Το απαραίτητο ω6 λιπαρό οξύ (που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας), λεκιθίνη,ένα φωσφολιπίδιο που προάγει τις πνευματικές λειτουργίες, χολίνη, μια βιταμίνηπου ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης των παιδιών.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη νωρίτερααπό την εμβρυϊκή ηλικία αν υπάρξει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςδεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου με συνέπεια το βρέφος ναγεννιέται είτε με ατελή μνήμη, είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης.


Ο κρόκος του αυγού μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή των βρεφών από τον 10ο μήναενώ το ασπράδι από τον 8ο μήνα. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι όσο αργότεραξεκινάει το αυγό τόσο αποφεύγονται οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, γεγονόςόμως που δεν αποδεικνύεται.

Οσον αφορά την κατανάλωση των αυγών, γενικά 3 έως5 αυγά την εβδομάδα είναι λογική συχνότητα κατανάλωσης από ένα μικρό παιδί, ενώστα παχύσαρκα παιδιά χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να αυξηθεί το λιπιδαιμικόπροφίλ λόγω χοληστερίνης. Το ασπράδι, μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα το οποίοείναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που δεν περιέχει λίπη.