Έρευνα: Από τι κινδυνεύετε αν παραλείπετε το πρωινό
Πόσες φορές έχετε νευριάσει με τη μητέρα σας, που φωνάζειγια να φάτε το πρωινό σας, πριν φύγετε από το σπίτι; Χωρίς να είναι επιστήμονας,μάλλον έχει δίκιο, καθώς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στηνεπιθεώρηση «Circulation», το πρωινό είναι σωτήριο!
Επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του ΠανεπιστημίουΧάρβαρντ μελέτησαν 26.902 άνδρες, οι οποίοι, όταν δήλωσαν συμμετοχή στοπρόγραμμα, είχαν ηλικία άνω των 45 ετών και δεν έπασχαν από σοβαρά προβλήματαυγείας.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, 1.572 από τους εθελοντές είχανεκδηλώσει κάποιο σοβαρό καρδιακό επεισόδιο ή είχαν χάσει τη ζωή τους από σοβαρήκαρδιοπάθεια.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας, και αφού οι επιστήμονες έλαβανυπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακάεπεισόδια, προέκυψε ότι η παράλειψη του πρωινού αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματοςκαι θανάτου από σοβαρή καρδιοπάθεια κατά 27%.
Παράλληλα, φάνηκε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν σπάνια πρωινό, πεινούσανπερισσότερο αργότερα στην ημέρα και έτρωγαν περισσότερο φαγητό το βράδυ.
«Η παράλειψη τουπρωινού μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, τααυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ο διαβήτης, που με τη σειρά τους αποτελούνπαράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητήςδρ Έρικ Ριμ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ.
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη του Πανεπιστημίου του ΤελΑβίβ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Obesity» και κατέληγε στο συμπέρασμαότι ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης καικαρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τέλος, ακόμα μία, πολύ μεγαλύτερη μελέτη έδειξε ότι ακόμακαι μία φορά την εβδομάδα να παραλείπει κανείς το πρωινό, αυξάνονται οι πιθανότητεςνα εκδηλώσει διαβήτη.