Ξεκινά την δράση της η ΜΚΟ «Διατροφή του Παιδιού»
Τη λειτουργία της ξεκινά η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Διατροφή του Παιδιού», φιλοδοξώντας νακαταθέσει την επιστημονική γνώση της τόσο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, όσοκαι σε επιμέρους θέματα αναφορικά με την κακή σίτιση στην ευαίσθητη παιδικήηλικία.
Στόχος της είναι να συμβάλλειστην έγκυρη ενημέρωση και παρέμβαση γιατις σωστές διατροφικές επιλογές σε παιδιά και γονείς, ώστε η πρόληψη καιαντιμετώπιση της παχυσαρκίας να ξεκινήσει κατά την κρίσιμη παιδική ηλικία,την πιο καθοριστική περίοδο για τη μετέπειτα εξέλιξη της νόσου.
Η «Διατροφή του Παιδιού»ιδρύθηκε από καταξιωμένους επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στην κλινική διαιτολογία-διατροφήκαι τη σωματική δραστηριότητα και σημαντικό επιστημονικό έργο στην έρευνα γιατην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. To διοικητικό συμβούλιό τηςστελεχώνουν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD,Πρόεδρος Δ.Σ., Παναγιώτης Βαραγιάννης, Μ.Μed.Sc. Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΠαρασκευάςΠαπαχρήστος, Μ.Sc., Γραμματέας Δ.Σ., Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc., ΥπεύθυνοςΕπιστημονικών Ερευνών και Δράσεων, και ο καθηγητής φυσικής αγωγής καιπροπονητής υδατοσφαίρισης Παντελής Αντωνίου. Την ομάδα πλαισιώνει σημαντικόεπιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.
Στην πρώτη της επιστημονική έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών, η «Διατροφήτου Παιδιού» εστιάζει στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας τηςμέσης ελληνικής οικογένειας και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Ταευρήματα αποκαλύπτουν τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθήςδιατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά, καικαταδεικνύουν την ελλιπή σωματικήδραστηριότητα, την επικράτηση ενόςκαθιστικού τρόπου ζωής, την έλλειψη οικογενειακών γευμάτων και την υιοθέτηση μη ισορροπημένης διατροφής μευψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών ως τους βασικούς παράγοντεςκινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας.
Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες (GRECOstudy, Energy-project study), τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στονΕλληνικό πληθυσμό εκτιμάται ότι αγγίζουν το 40%, συμβαδίζοντας με τα υψηλάποσοστά παχυσαρκίας και των ενηλίκων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι σε όλες τιςμελέτες παρατηρείται ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν υψηλότερεςπιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους.
Πιο αναλυτικά, στα κύριασημεία της η έρευνα συμπεραίνει ότι:
1. Η σωματική δραστηριότητα και δη η κοινή σωματική άσκηση παιδιών καιγονιών αποτελεί παράγοντα-κλειδίγια τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
· τοποσοστό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος που γυμνάζεται με μέλη της οικογένειαςτουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τωνπαχύσαρκων παιδιών.
2. Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.
• το 70%των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικέςδραστηριότητες.
• περισσότεραυπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά ξοδεύουν πάνωαπό 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση/ στον υπολογιστή, σε σχέση μετα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.
3. Η ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακήςδιατροφής συνεισφέρει στον αποτελεσματικότεροέλεγχο του βάρους. Ωστόσο τα Ελληνόπουλαδεν την ακολουθούν.
• Το78,5% καταναλώνει κόκκινο κρέας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
• 68%των παιδιών δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά
• 58%δεν συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα.
3. Η αυξημένη κατανάλωσηγλυκών και γενικότερα λιπαρών τροφών συμβάλλει σημαντικά στοαυξημένο σωματικό βάρος.
Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Η Διατροφήτου Παιδιού» Αν. Παπαλάζαρουδήλωσε σχετικά: «Για να μειώσουμε τηνπαιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι διατροφικέςσυνήθειες των παιδιών αλλά και των γονέων. Οι γονείς φαίνεται να μηνσυνειδητοποιούν τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων όχι μόνο τηςυπερκατανάλωσης φαγητού, αλλά και της τηλεόρασης και του υπολογιστή στο βάροςτων παιδιών τους. Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν μαθαίνοντας στα παιδιάτους να αγαπήσουν και να εξοικειωθούν με τη σωματική δραστηριότητα είναικαταλυτικός για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους».
Τα πλήρη αποτελέσματα τηςμελέτης είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.childnutrition.gr.