Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
Έκτος από τις γιορτέςπου πλησιάζουν, ένα ακόμη πλεονέκτημα του χειμώνα είναι τα φρέσκα φρούτα καιλαχανικά που μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πουχρειαζόμαστε.
Έκτος από τις γιορτέςπου πλησιάζουν, ένα ακόμη πλεονέκτημα του χειμώνα είναι τα φρέσκα φρούτα καιλαχανικά που μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πουχρειαζόμαστε.
Μάθετε ποια είναιτα καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα που μπορείτε να επιλέξετε.
1. Λάχανο
Πλούσιο σεβιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ), φυτικές ίνες καιαντιοξειδωτικές ουσίες, το λάχανο έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει τηχοληστερόλη και προστατεύει από το διαβήτη.
2. Λαχανάκια Βρυξελλών
Αυτή ημικρογραφία λάχανου έχει εξίσου σημαντικά οφέλη με το «μεγάλο αδελφό» της. Ταλαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν αντικαρκινικές αντιοξειδωτικές ουσίες πουπροστατεύουν το DNA από τις οξειδωτικές βλάβες. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πωςενισχύουν τη γονιμότητα.
3. Πατάτες
Οι πατάτες είναι πλούσιεςσε κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, ακόμη και πρωτεΐνες. Οι γλυκοπατάτες είναι ακόμηπιο υγιεινές, καθώς μας παρέχουν βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Α και επιπλέονφυτικές ίνες.
4. Κρεμμύδι
Ιδανικό για ναδώσει νοστιμιά στις σούπες, τις σαλάτες, τις σάλτσες και το κρέας. Το κρεμμύδιπεριέχει λίγες θερμίδες και μας παρέχει αρκετές ποσότητες βιταμίνης C και φυτικών ινών. Επίσης, τα έλαιαπου περιέχει ρίχνουν την κακή χοληστερόλη.
5. Καρότα
Εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας πουονομάζεται βήτα-καροτένιο, μια σύνθετη ουσία που διασπά τη βιταμίνη Α στονοργανισμό. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού,ενώ παράλληλα προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Μελέτες δείχνουν ότι το καρότομειώνει τον κίνδυνο καρκίνου , προλαμβάνει την καρδιοπάθεια και αυξάνει τη γονιμότητα .