ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τελικά τα «Ε» στις ετικέτες των τροφίμων

Τα «Ε» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσειςσήμανσης στις ετικέτες των τροφίμων. Αν, λοιπόν, δεν γνωρίζετε τι σημαίνει οαριθμός που έχουν δίπλα και αν είναι ή δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας, τότεκαλά θα κάνετε να συνεχίσετε να διαβάζετε!
Τι είναι τελικά τα «Ε» στις ετικέτες των τροφίμων

Τα «Ε» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσειςσήμανσης στις ετικέτες των τροφίμων. Αν, λοιπόν, δεν γνωρίζετε τι σημαίνει οαριθμός που έχουν δίπλα και αν είναι ή δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας, τότεκαλά θα κάνετε να συνεχίσετε να διαβάζετε!

Το γράμμα «Ε» προέρχεται από τον όρο «ΕυρωπαϊκήΚωδικοποίηση». Ο αριθμός που τα συνοδεύει, συμβολίζει τα πρόσθετα που υπάρχουνστη συσκευασία και εξυπηρετεί στην ευκολότερη ταξινόμησή τους.

Πρόκειται για συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα γιασυγκεκριμένους σκοπούς, όπως για παράδειγμα τη διατήρηση της γεύσης, τηνομοιόμορφη υφή, την ασφάλεια ή για να περιοριστούν οι θερμίδες.

Τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να είναι είτε φυσικήςπροέλευσης είτε συνθετικά.

Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων προέρχονται από φυσικές πηγές,όπως π.χ. το λυκοπένιο από την ντομάτα ή οι γλυκοζίτες στεβιόλης από το φυτόστέβια. Κάποια άλλα είναι συνθετικά, ωστόσο υπάρχουν και αυτά που, παρότι βρίσκονταισε φυσικά τρόφιμα, για πρακτικούς λόγους συντίθενται στο εργαστήριο.

Είναι ασφαλή;

Όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ανεξαρτήτως προέλευσης,υποβάλλονται στην ίδια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειάς τους απότην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, συνεπώς είναι ασφαλή για κατανάλωση.