Το πρόσθετο τροφίμων που αυξάνει τον κίνδυνο έλκους, φλεγμονής στο έντερο και διαβήτη
Το πρόσθετο τροφίμων καραγενάνη (E 407) ευθύνεται για την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, έλκους και αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα ζώων.
Η επίδραση της καραγενάνης ωστόσο στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους, παρέμενε άγνωστη.
Το θέμα εξέτασαν οι καθηγητές στο Γερμανικό Kέντρο Έρευνας του Διαβήτη Robert Wagner και Norbert Stefan.
Νεαροί, υγιείς άνδρες με ΔΜΣ μικρότερο από 30 kg/m² (μέσος ΔΜΣ 24,5 kg/m²) έλαβαν στο πλαίσιο μελέτης είτε καραγενάνη επιπλέον της κανονικής τους διατροφής, σε ποσότητα περίπου ισοδύναμη με δύο έως τρεις φορές την ημερήσια δόση που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, είτε εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν επί δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της διαπερατότητας του λεπτού εντέρου, πιθανότατα λόγω φλεγμονής.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η κατανάλωση καραγενάνης, μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου», εξηγεί ο καθηγητής Βάγκνερ. «Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων».
Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Το τελικό σημείο της μελέτης ήταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μειώνεται πριν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
Αν και η δράση της ινσουλίνης δεν μεταβλήθηκε σημαντικά λόγω της καραγενάνης στους 20 συμμετέχοντες στη μελέτη, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης, ιδίως στο ήπαρ, με την αυξημένη κατανάλωση καραγενάνης.
Επιπλέον, οι πιο υπέρβαροι άνδρες είχαν την τάση να αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα και να εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής στον υποθάλαμο -την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη- όταν προσλάμβαναν περισσότερη καραγενάνη.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της καραγενάνης στην υγεία.
«Τα υποκείμενά μας ήταν, κατά μέσο όρο, πιθανώς ακόμη πολύ υγιή για να παρουσιάσουν σημαντικές μεταβολικές επιπτώσεις από την καραγενάνη», λέει ο καθηγητής Stefan.
«Ωστόσο, σε ηλικιωμένα ή υπέρβαρα άτομα, οι επιδράσεις θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερες. Για να επιβεβαιωθεί αυτό, είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού».
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω ερευνών σχετικά με τις επιδράσεις της καραγενάνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Δεδομένης της ευρείας χρήσης της καραγενάνης στα τρόφιμα, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», καταλήγει ο καθηγητής Wagner.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, προκειμένου να διατυπώνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις προς το κοινό».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.