"Κλειδί" το μέλι στη σιδηροπενική αναιμία
Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται, πέρα από παθολογικά αίτια,στην κατανάλωση τροφών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ο οργανισμόςμας διαθέτει αποθήκες σιδήρου, οι οποίες προμηθεύουν το σώμα με μας με τιςαπαραίτητες ποσότητες, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν τα αποθέματαεξαντλούνται, τότε παρατηρείται η αναιμία.
Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται, πέρα από παθολογικά αίτια,στην κατανάλωση τροφών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ο οργανισμόςμας διαθέτει αποθήκες σιδήρου, οι οποίες προμηθεύουν το σώμα με μας με τιςαπαραίτητες ποσότητες, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν τα αποθέματαεξαντλούνται, τότε παρατηρείται η αναιμία.
Πολλές είναι οι τροφές που μας βοηθούν στην αντιμετώπισήτης. Υπάρχουν τρόφιμα στα οποία ο σίδηρος είναι άμεσα απορροφήσιμος, ενώυπάρχουν κάποια άλλα στα οποία ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, και εκείχρειάζεται σχετική βοήθεια από τη βιταμίνη C. Επίσης, το ασβέστιο ανταγωνίζεταιτον σίδηρο, με αποτέλεσμα, όταν συνδυάζεται πηγή σιδήρου με πηγή ασβεστίου, νααπορροφάται κυρίως το ασβέστιο.
Μία από τις τροφές που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στηναντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι το μέλι.
Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου.
Ο συνδυασμός της γύρης, με μέλι και βασιλικό πολτό, είναιαπό τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου.
Μάλιστα, αν τα παραπάνω, συνδυαστούν με χυμό πορτοκαλιού,λεμονιού, παντζαριού ή μήλου, τότε προκύπτει μια «βόμβα» σιδήρου.