ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ω-3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μίας τουλάχιστον μερίδας λιπαρούψαριού, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα και φρέσκος τόνος, μία φοράτην εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε έρευνα πουπραγματοποιήθηκε σε 32.000 γυναίκες στη Σουηδία και μας δίνουν έναν ακόμη λόγονα ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή με βάση το ψάρι.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μίας τουλάχιστον μερίδας λιπαρούψαριού, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα και φρέσκος τόνος, μία φοράτην εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε έρευνα πουπραγματοποιήθηκε σε 32.000 γυναίκες στη Σουηδία και μας δίνουν έναν ακόμη λόγονα ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή με βάση το ψάρι.

Το ψάρι είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποίαθωρακίζουν την καρδιά. Επίσης, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής,επομένως δρουν ενάντια στην αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη διάρκειας 10 ετών,οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν συστηματικά ψάρι τουλάχιστον μία φορά τηνεβδομάδα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σχεδόνκατά 1/3. Όσες πάλι είχαν εντάξει στη διατροφή τους το λιγότερο μία μερίδαλιπαρού ψαριού ή τέσσερις μερίδες οποιουδήποτε άλλου ψαριού μείωσαν τον κίνδυνοστο μισό.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ηκατανάλωση λιπαρών ψαριών βοηθά τους ασθενείς με αρθρίτιδα, καθώς προλαμβάνεταιη φλεγμονή. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεταιστις αρθρώσεις, οι οποίες γίνονται άκαμπτες, πρήζονται και πονούν.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν ναεπηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες.