Πώς ορίζεται η απιστία...
Ίσως στο μυαλό σας η απάντηση είναι δεδομένη, δεν συμφωνούν όμως όλοι για τον ορισμό της απιστίας.
Διαφορετικές πράξεις και συμπεριφορές ερμηνεύονται είτε πιο αυστηρά είτε πιο χαλαρά, ανάλογα τις υποκειμενικές απόψεις του ατόμου για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evolutionary Psychology είχε σαν στόχο να εξερευνήσει τις πιθανές εκφάνσεις τις απιστίας, ώστε να προκύψει ένας σχετικά ακριβής και γενικά αποδεκτός ορισμός τις απιστίας.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 456 φοιτητές κολλεγίου να βαθμολογήσουν 27 διαπροσωπικές συμπεριφορές, δίνοντάς τους το σενάριο ότι ένα άτομο που διατηρεί μακρόχρονη μονογαμική σχέση υιοθέτησε καθεμιά από αυτές τις συμπεριφορές απέναντι σε ένα άτομο του αντίθετου φύλου (φυσικά πέραν του/της συντρόφου). Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν με ποσοστό επί τοις εκατό τις πιθανότητες η κάθε συμπεριφορά να είναι ενδεικτική της απιστίας (0% καθόλου, 100% απόλυτα). Οι 27 συμπεριφορές κατατάσσονταν σε τρεις γενικές κατηγορίες: σεξουαλικές (π.χ. φιλί, σεξουαλική πράξη), συναισθηματική εγγύτητα (π.χ. αποκάλυψη μυστικού, άγγιγμα χεριών) και καθημερινές αλληλεπιδράσεις (π.χ. γρήγορη αγκαλιά, ανταλλαγή χρημάτων).
Στον πίνακα που ακολουθεί, θα δείτε πώς διαμορφώθηκαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι συμπεριφορές με ξεκάθαρα σεξουαλικό περιεχόμενο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας, είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ποσοστό έστω και 2% των συμμετεχόντων δεν θεώρησε τη σεξουαλική πράξη ένδειξη απιστίας!
Από την άλλη, μια τυπική χρηματική συναλλαγή, συγκεκριμένα το να δανείσει κάποιος 5 δολάρια, θεωρήθηκε αρκετά αθώα (8%), ενώ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (500 δολάρια) κινεί σοβαρές υποψίες (38%).
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων διαμορφώθηκαν φυσικά βάσει των προσωπικών τους προτιμήσεων στο σεξ αλλά και τις σχέσεις. Ενδεικτικά, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εκλάβουν ως «απειλή» τη συναισθηματική εγγύτητα (π.χ. συναισθηματικό δέσιμο, άγγιγμα χεριών) σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ άτομα που εκφράζουν φόβους εγκατάλειψης από το σύντροφο ήταν πιο πιθανό να εκλάβουν ως ένδειξη απιστίας ακόμη και απλές καθημερινές συμπεριφορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία από τις 27 συμπεριφορές δεν συγκέντρωσε ποσοστό 100% αλλά ούτε και 0%, κάτι που υποδεικνύει ότι δύσκολα θα προκύψει ένας σαφής και περιεκτικός ορισμός για το τι αποτελεί τελικά απιστία.
Διαβάστε επίσης:
Απιστία: Τα επιστημονικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε
Νέα έρευνα: Πώς εντοπίζουν οι άντρες τις άπιστες γυναίκες...
Κεφάλαιο "Απιστία": Οι 5 λόγοι που απατούν άντρες και γυναίκες