ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξήγηση με το φόρεμα που... δίχασε το διαδίκτυο (βίντεο)

Μέσα σε μία ημέρα έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης στα social media παγκοσμίως. Μια απλή φωτογραφία, ένα "αθώο" φόρεμα που χώρισε το διαδίκτυο στα δύο: τα χρώματά του είναι λευκό και χρυσό ή μπλε και μαύρο;

Η εξήγηση με το φόρεμα που... δίχασε το διαδίκτυο (βίντεο)

Εσείς τι χρώμα βλέπετε πως είναι το φόρεμα στην επάνω φωτογραφία;

Αρχικά να σας ενημερώσουμε ότι μετά από πολλές ώρες "διαμάχης" στα social media βγήκαν οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το φόρεμα είναι μπλε και μαύρου χρώματος. Αλλά ακόμα και αν το βλέπετε ως λευκό με χρυσό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό και έχει να κάνει με τον τρόπο που ανθρώπινος εγκέφαλος συλλέγει και επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει.

Το θέμα δεν έχει να κάνει με το χρώμα του υφάσματος, αλλά με το χρώμα που ο εγκέφαλός σας ΥΠΟΘΕΤΕΙ ότι έχει το ύφασμα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "σταθερότητα χρώματος" (color constancy).

Το φαινόμενο αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας προσαρμόζει το χρώμα ενός αντικειμένου, ανάλογα με το περιβάλλον ή το φωτισμό. Στην περίπτωση του φορέματος της φωτογραφίας, επειδή δεν μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από το περιβάλλον και δεν είναι απόλυτα βέβαιο αν ο φωτισμός προέρχεται από φυσική (παράθυρο - ήλιος) ή τεχνητή πηγή (λαμπτήρας), ο εγκέφαλός μας ΥΠΟΘΕΤΕΙ τι από αυτά ισχύει, βάσει των δικών του πρότερων εμπειριών.

Έτσι, για εκείνους που βλέπουν το φόρεμα ως λευκό και χρυσό, ο εγκέφαλός τους μπορεί να φαντάζεται ότι το φόρεμα φωτίζεται από το φυσικό φως. Όσοι βλέπουν το φόρεμα μαύρο και μπλε μπορεί να φαντάζονται (ασυνείδητα πάντα) ότι το φόρεμα φωτίζεται από τεχνητό φως.

dfyhj

Οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τι προκαλεί τη διαφορά στην αντίληψη του χρώματος στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί την διαφορά αυτή να χωρίζεται σχεδόν στη μέση ανάμεσα σε εκείνους που βλέπουν το φόρεμα ως μπλε και μαύρο και εκείνους που το βλέπουν ως λευκό και χρυσό.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε όλη αυτή την εξήγηση. Δώστε βάση στο σημείο 0':30", για να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο φωτισμός και η σκίαση στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα χρώματα.