Χυμός ρόδι: Από ποιες χρόνιες παθήσεις προστατεύει τους μεσήλικες
Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού συχνά αυξάνεται με την ηλικία - ένα φαινόμενο γνωστό ως inflammaging (inflammation=φλεγμονή και aging=γήρανση).

Η διαδικασία αυτή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές στους ηλικιωμένους.
Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε κατά πόσον το εκχύλισμα ροδιού θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία στους άνω των 55 ετών.
Το ρόδι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Χάρη σε αυτές τις ενώσεις, έχει εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση, ξεπερνώντας πολλές άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού.
Εκτός από το διατροφικό του προφίλ, το ρόδι είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ξηρασία, προσαρμόζεται σε ποικίλους τύπους εδάφους και απαιτεί σχετικά χαμηλές ποσότητες νερού και ενέργειας.
Αν και είναι γνωστό ότι ο χυμός ροδιού έχει αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτικά και μεταβολικά οφέλη για τον γενικό πληθυσμό, η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες 55 έως 70 ετών που είχαν είτε φυσιολογικό βάρος είτε ήταν υπέρβαροι.
Από τους 86 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι περισσότερες ήταν λευκές γυναίκες με μέσο δείκτη μάζας σώματος 24.
Η μέση συστολική αρτηριακή τους πίεση ήταν 128 mm Hg - υψηλή, αν και όχι στο εύρος της υπέρτασης.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών δεικτών.
Περίπου το ένα τρίτο είχαν επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) εντός του κατώτερου άκρου του φυσιολογικού εύρους, ενώ λίγο πάνω από τους μισούς είχαν παράγοντα νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α) εντός των φυσιολογικών ορίων. Πρόκειται για μια πολυλειτουργική κυτοκίνη που συμμετέχει σε πολλές διαφορετικές οδούς στην ομοιόσταση και την παθοφυσιολογία των θηλαστικών. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).
Οι παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου ωστόσο, ήταν πιο συνηθισμένοι. Σχεδόν το 90% είχαν επίπεδα ολικής χοληστερόλης άνω των 5 mmol/L και το 80% είχαν αυξημένα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης.
Στο 11% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκαν αυξημένα τριγλυκερίδια, ενώ χαμηλά επίπεδα καλής HDL χοληστερόλης βρέθηκαν μόνο στο 4%. Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους για στους μισούς συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι κατανάλωναν χυμό ροδιού, παρουσίασαν μειώσεις σε ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες που δεν παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5,47 pg/mL, ενώ μειώθηκε σημαντικά και η ιντερλευκίνη 1-β. Η CRP και ο TNF-α παρουσίασαν πτωτική τάση, αν και όχι στατιστικά σημαντική.
Η κατανάλωση χυμού ροδιού συνδέθηκε επίσης με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ιδίως μεταξύ των συμμετεχόντων με αρχικά αυξημένες μετρήσεις.
Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg κατά μέσο όρο. Η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 3 mm Hg, αν και η αλλαγή αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Άλλοι μεταβολικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, δεν άλλαξαν σημαντικά με την κατανάλωση χυμού ροδιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχετικά μικρό ποσοστό υπέρβαρων συμμετεχόντων, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανίχνευσης διαφορών με βάση το βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού δεν επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα ή την κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών. Το συμπλήρωμα ήταν καλά ανεκτό, ενώ αναφέρθηκε υψηλή συμμόρφωση.
Από κλινική άποψη, η πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική. Μια μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5% σχετίζεται γενικά με μείωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 10%.
Ο μηχανισμός που συνδέεται με αυτό το όφελος περιλαμβάνει τη βελτιωμένη αγγειοδιαστολή. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις μειώσεις του οξειδωτικού στρες που σχετίζονται με την ελλαγιτανίνη και την ενισχυμένη δραστηριότητα της ενδοθηλιακής συνθετάσης του μονοξειδίου του αζώτου (eNOS).
Συμπέρασμα
Η μελέτη αναδεικνύει τους συχνά παραγνωρισμένους καρδιομεταβολικούς και φλεγμονώδεις κινδύνους που μπορεί να απειλούν ακόμη και τους φαινομενικά υγιείς ηλικιωμένους. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση και φλεγμονώδεις δείκτες κατά την έναρξη της μελέτης.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «η κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη, μη φαρμακολογική στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γήρανσης».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.