ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τα λιπαρά που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και πού θα τα βρείτε

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτη σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια, διαπιστώνει ότι όσοι λάμβαναν λιπαρά από τροφές φυτικής προέλευσης αντί για ζωικά λιπαρά, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Τα λιπαρά που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και πού θα τα βρείτε

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λιπαρά από τροφές φυτικής προέλευσης συνδέονταν με μειωμένες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής νόσου.

Αντίθετα, «οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών, συνδέονται με αυξημένους κινδύνους συνολικής θνησιμότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Δημήτρη Αλμπάνη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Όπως σημείωσαν, η σύνθεση των λιπαρών που βρίσκονται σε φυτικές πηγές -δημητριακά, λαχανικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς- διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ζωικών λιπαρών.

«Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι τα μονοακόρεστα (MUFAs) και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), ενώ τα λιπαρά ζωικής προέλευσης είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFAs)», εξηγούν οι ειδικοί.

Ο οργανισμός χρειάζεται λίπος για να ζήσει, αλλά οι διατροφολόγοι συνιστούν τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και την αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά.

Πόσο θα βοηθούσε αυτό τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα;

Για να το μάθουν, ο Δρ. Αλμπάνης και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία για τη διατροφή και δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από το 1995 έως το 2019 στο πλαίσιο της μελέτης για τη Δίαιτα και την Υγεία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα για 407.531 ενήλικες που είχαν μέση ηλικία περίπου 61 ετών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε πεμπτημόρια -από το ανώτερο 20% που λάμβανε τα περισσότερα φυτικά λιπαρά καθημερινά, έως το κατώτερο 20% που λάμβανε τις χαμηλότερες ποσότητες φυτικών και περισσότερα ζωικά λιπαρά.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περισσότεροι από 185.000 συμμετέχοντες πέθαναν, με περίπου 58.500 να πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις.

Συγκριτικά με όσους λάμβαναν τη μικρότερη ποσότητα φυτικών λιπαρών, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο υψηλότερο 20% της πρόσληψης φυτικών λιπαρών, είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Εξετάζοντας τις πηγές φυτικών λιπαρών, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν την υψηλότερη ποσότητα λιπαρών από φυτικά έλαια, είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία και 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα λιπαρά που προέρχονταν από δημητριακά συνδέονταν επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και λιγότερους καρδιαγγειακούς θανάτους.

Από την άλλη, όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο 20% όσον αφορά την πρόσληψη λιπαρών από ζωικά προϊόντα, αντιμετώπισαν υψηλότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που λάμβαναν τα λιγότερα ζωικά λιπαρά καθημερινά, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Αυτή η τάση δεν αφορούσε μόνο τα λιπαρά από το κρέας: Τα ποσοστά θανάτου ήταν επίσης υψηλότερα στους ανθρώπους που κατανάλωναν καθημερινά πολλά λιπαρά από γαλακτοκομικά ή αυγά, σημείωσε η ομάδα.

Τι γίνεται, λοιπόν, αν κάποιος αποφασίσει να κάνει τη στροφή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά σε λαχανικά, δημητριακά και φυτικά γάλατα;

Οι ερευνητές υπολόγισαν το όφελος.

«Η αντικατάσταση του 5% της ενεργειακής πρόσληψης από ζωικά λιπαρά με 5% από φυτικά λιπαρά, κυρίως λιπαρά από δημητριακά ή φυτικά έλαια, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας: 4% έως 24% μείωση της συνολικής θνησιμότητας και 5% έως 30% μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.