Με ποιους καρκίνους συνδέεται η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πουλερικών και κυρίως κοτόπουλου, είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πηγής πρωτεϊνών, καθώς σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Ερευνητές υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας, ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και του πρόωρου θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να συνδέεται με ορισμένους τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος και πρόωρο θάνατο.
Τα δεδομένα για αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και από ιατρικό προσωπικό που διενήργησε εξετάσεις υγείας.
Τα δεδομένα αφορούσαν την υγεία 4.869 ενηλίκων που ζούσαν στην Ιταλία για μια περίοδο 20 ετών.
Κάθε ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσε επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες.
Η κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με βάση ιατρικά αρχεία και περιφερειακές βάσεις δεδομένων, που τούς επέτρεψαν να συμπεριλάβουν στη μελέτη και τους θανάτους.

Ένας από τους παράγοντες που εξέτασαν ήταν η συχνότητα με την οποία τα άτομα έτρωγαν κρέας ή πουλερικά, ενώ ένας άλλος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης γαστρεντερικών καρκίνων και των θανάτων που προκλήθηκαν από αυτούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερικού καρκίνου και πρόωρων θανάτων που σχετίζονταν με αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου σε άτομα που κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα.
Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου σε αυτό το επίπεδο ήταν 27% υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μόλις 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ή λιγότερο.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση των ευρημάτων.
Δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν, για παράδειγμα, εάν η αυξημένη θνησιμότητα από την κατανάλωση πουλερικών οφειλόταν άμεσα στην κατανάλωση πουλερικών ή εάν σχετιζόταν με τον τρόπο μαγειρέματος, όπως το αν ήταν τηγανητά ή παναρισμένα, ή εάν είχαν προστεθεί σε αυτά συγκεκριμένα καρυκεύματα.
Επίσης, ενώ η μελέτη έλαβε υπόψη ορισμένους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής, ένας δυνητικά σοβαρός περιορισμός ήταν ότι δεν μετρήθηκε η σωματική δραστηριότητα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.