ΥΓΕΙΑ

Διάσειση στο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε – Τι να κάνετε άμεσα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διάσειση είναι ένας τύπος τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, που προκύπτει από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή στο σώμα.

Διάσειση στο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε – Τι να κάνετε άμεσα
Bigstock

Παρατηρείτε συχνά σε αθλήματα επαφής, αλλά μπορεί να συμβεί και από καθημερινές δραστηριότητες, όπως πτώση, ατύχημα με ποδήλατο ή τροχαία ατυχήματα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διάσειση λόγω του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους και των υψηλότερων επιπέδων δραστηριότητας. Εάν το παιδί σας δεχτεί ένα χτύπημα στο κεφάλι, είναι σημαντικό να γνωρίζει τι να αναζητήσει, πώς να ανταποκριθεί και πότε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα συμπτώματα, τη θεραπεία και τις προφυλάξεις που σχετίζονται με τη διάσειση στα παιδιά.

Τι είναι η διάσειση

Η διάσειση είναι ένας εγκεφαλικός τραυματισμός, που προκαλείται από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή στο σώμα, το οποίο κάνει τον εγκέφαλο να μετακινηθεί απότομα μέσα στο κρανίο. Αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων, διαταράσσοντας την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι περισσότερες περιπτώσεις διάσεισης είναι ήπιες, αλλά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σας για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Ναυτία ή έμετος
  • Κόπωση ή υπνηλία
  • Ευαισθησία στο φως ή στον θόρυβο
  • Σύγχυση ή προβλήματα μνήμης
  • Προβλήματα ισορροπίας

Τι να κάνετε αμέσως μετά τον τραυματισμό

Εάν το παιδί σας υποστεί χτύπημα στο κεφάλι, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την κατάσταση και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Βήμα 1: Αξιολογήστε τη σοβαρότητα

  • Ελέγξτε για σημάδια πιο σοβαρού τραυματισμού: Εάν το παιδί σας χάσει τις αισθήσεις του, εμφανίσει σοβαρό πονοκέφαλο, επιληπτικές κρίσεις ή αιμορραγία, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα.
  • Μείνετε ψύχραιμοι: Ο πανικός μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αξιολόγηση της κατάστασης. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σταθερό και ήρεμο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βήμα 2: Παύση κάθε δραστηριότητας

  • Εάν το παιδί σας ασχολείται με αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες, απομακρύνετέ το αμέσως από τη δραστηριότητα. Τα παιδιά με διάσειση δεν πρέπει ποτέ να επιστρέφουν σε σωματικές δραστηριότητες μέχρι να το εγκρίνει γιατρός.

Βήμα 3: Ανάπαυση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων

  • Μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, είναι σημαντικό για το παιδί να ξεκουραστεί. Αφήστε το να ξεκουραστεί σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς περισπασμούς όπως οθόνες και έντονα φώτα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
  • Παρακολουθήστε τα συμπτώματα για τουλάχιστον 1-2 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή αν εμφανιστούν νέα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.
Child-Head-Trauma-Bandage

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις διάσεισης είναι ήπιες και υποχωρούν με την κατάλληλη φροντίδα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Σοβαρός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί
  • Απώλεια συνείδησης (έστω και για λίγο)
  • Απώλεια μνήμης ή δυσκολία στην ανάκληση συμβάντων
  • Επαναλαμβανόμενοι εμετοί
  • Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα
  • Θολή ομιλία ή δυσκολία στην κίνηση των άκρων
  • Αδυναμία να μείνει ξύπνιο ή υπερβολική υπνηλία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να μην εμφανίσει σημάδια διάσεισης αμέσως, επομένως είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση έως και 48 ώρες μετά τον τραυματισμό. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, ζητήστε ιατρική συμβουλή από παιδίατρο ή ειδικό στην παιδονευρολογία.

Θεραπεία για διάσειση σε παιδιά

Μόλις διαγνωστεί μια διάσειση, η κύρια θεραπεία είναι η ανάπαυση. Τόσο η σωματική όσο και η ψυχική ανάπαυση είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση.

Σωματική ανάπαυση

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να αποφεύγει τα αθλήματα, την άσκηση ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να το θέσουν σε κίνδυνο άλλου τραυματισμού. Θα πρέπει να απέχει από έντονες σωματικές δραστηριότητες, έως ότου αυτό εγκριθεί από γιατρό.
  • Πρέπει να αποφύγει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άρση βαρέων αντικειμένων ή έντονες κινήσεις, καθώς αυτές μπορεί να επιβαρύνουν επιπλέον τον εγκέφαλο.

Ψυχική ανάπαυση

  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική προσπάθεια, όπως σχολικές εργασίες, βιντεοπαιχνίδια ή χρόνο σε οθόνες. Αυτή η αποχή συμβάλλει στην μείωση της καταπόνησης του εγκεφάλου και στην προώθηση της επούλωσης.
  • Αυξήστε σταδιακά τη γνωστική δραστηριότητα καθώς βελτιώνονται τα συμπτώματα, αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Σταδιακή επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες

  • Η επιστροφή του παιδιού σας στις κανονικές δραστηριότητες (σχολείο, αθλήματα κ.α.) θα πρέπει να είναι σταδιακή. Θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο επιστροφής στο παιχνίδι υπό ιατρική επίβλεψη. Το πρωτόκολλο τυπικά περιλαμβάνει μια σταδιακή πρόοδο όπου μπορεί σταδιακά να επανέλθει στη σωματική δραστηριότητα, ξεκινώντας με ελαφριά άσκηση, μετά μεταβαίνοντας στην αθλητική πρακτική και, τέλος, πλήρη συμμετοχή σε παιχνίδια.
Upset-Child

Διάσειση στο παιδί: Μακροπρόθεσμες επιδράσεις και πρόληψη

Αν και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν από μια διάσειση με την κατάλληλη φροντίδα και ανάπαυση, τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα διάσεισης μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη ή σύνδρομο μετά τη διάσειση. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής παρακολούθησης των πρωτοκόλλων επαναφοράς.

Πρόληψη μελλοντικής διάσεισης

  • Κατάλληλος εξοπλισμός ασφαλείας: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φορά τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, όταν συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως ποδηλασία, πατινάζ ή αθλήματα επαφής.
  • Ασφαλές παιχνίδι: Μάθετε στο παιδί σας να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας κατά τη διάρκεια αθλημάτων και σωματικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής περιττών κρούσεων στο κεφάλι.

Παρακολούθηση για μακροπρόθεσμα προβλήματα

  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας μετά από διάσειση, ειδικά εάν του έχει συμβεί πολλές φορές. Τα επίμονα συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου ή αλλαγές στη διάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με γιατρό.

Σύνοψη

Η διάσειση είναι ένας σοβαρός τραυματισμός, που απαιτεί άμεση προσοχή και προσεκτική διαχείριση, ειδικά για τα παιδιά. Εάν το παιδί σας βιώσει ένα χτύπημα στο κεφάλι, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα, να το απομακρύνετε από τις σωματικές δραστηριότητες και να παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματά του. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως από μια διάσειση.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμούς, να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο και να ακολουθήσετε ένα δομημένο πρωτόκολλο επιστροφής στην κανονική δραστηριότητα.

Πηγές:
mayoclinic.org
webmd.com
cdc.gov
verywellhealth.com