ΥΓΕΙΑ

Σκόνες πρωτεΐνης: Ποιες ανθυγιεινές ουσίες περιέχουν, ποιες είναι πιο επικίνδυνες

Σινάνη Αικατερίνη

Η σκόνη πρωτεΐνης είναι πρωτεΐνες ή αμινοξέα στην απλούστερη μορφή τους.

Σκόνες πρωτεΐνης: Ποιες ανθυγιεινές ουσίες περιέχουν, ποιες είναι πιο επικίνδυνες

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σκόνης πρωτεΐνης: Ο ορός γάλακτος, η καζεΐνη και οι σκόνες φυτικής πρωτεΐνης.

Ο ορός γάλακτος είναι το υγρό που απομένει μετά την πήξη και το στράγγισμα του γάλακτος. Απορροφάται πολύ γρήγορα και είναι γενικά το είδος της πρωτεΐνης που συνιστάται μετά την άσκηση.

Η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι επίσης υποπροϊόν γάλακτος βραδύτερης πέψης. Αυτή η πρωτεΐνη είναι γενικά καλύτερο να καταναλώνεται το βράδυ ή ως σνακ.

Οι σκόνες φυτικών πρωτεϊνών είναι συνδυασμός πρωτεΐνης που προέρχεται από προϊόντα σίτου, μπιζελιού, κάνναβης ή σόγιας.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι σκόνες δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύουμε

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ειδικά οι φυτικές, βιολογικές και με γεύση σοκολάτας ποικιλίες, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς, μπορεί να περιέχουν μόλυβδο και κάδμιο σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά: Σχεδόν τα μισά (47%) από τα 160 προϊόντα που εξετάστηκαν, υπερέβησαν τα ρυθμιστικά όρια για τον μόλυβδο, ενώ το 21% περιείχαν υπερδιπλάσια από τα επιτρεπόμενα από τον νόμο επίπεδα.

«Η μόλυνση από βαρέα μέταλλα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων», δήλωσε στο CNN η Jackie Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project.

«Αυτές οι προσμείξεις βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων που παρουσιάζονται ως υγιεινά», πρόσθεσε.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι:

  • Οι φυτικές σκόνες, όπως αυτές που παρασκευάζονται από σόγια, ρύζι και μπιζέλια, περιείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα προϊόντα που βασίζονται στον ορό γάλακτος, το υποπροϊόν της τυροκομίας.
  • Οι βιολογικές σκόνες είχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και δύο φορές περισσότερο κάδμιο σε σύγκριση με τις μη βιολογικές σκόνες.
  • Οι σκόνες με γεύση σοκολάτας είχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο και έως και 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τις σκόνες με γεύση βανίλιας.

Τα φυτά απορροφούν φυσικά βαρέα μέταλλα από το έδαφος και το νερό, αλλά η μόλυνση μπορεί να είναι χειρότερη αν καλλιεργούνται σε έδαφος που έχει μολυνθεί περαιτέρω από βιομηχανικά απόβλητα, εξορύξεις και ορισμένα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Η μαύρη σοκολάτα, γνωστή για την περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, είναι επίσης επιρρεπής σε υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μόλυβδου και του καδμίου.

Οι ερευνητές του Clean Label Project αγόρασαν πρωτεϊνικές σκόνες από 70 δημοφιλείς μάρκες και έκαναν σχεδόν 36.000 δοκιμές για μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων και ενδοκρινικών διαταρακτών όπως η δισφαινόλη Α (BPA).

Τα καλά νέα είναι ότι η BPA και η «ξαδέρφη» της, η δισφαινόλη S (BPS), βρέθηκαν σε μόλις τρεις από τις 160 σκόνες που εξετάστηκαν, σε σύγκριση με το 55% των προϊόντων που είχαν αναλυθεί σε αντίστοιχη έκθεση του Clean Label Project το 2018.

Δεν υπάρχει κανένα επίπεδο μόλυβδου που να είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος.

Το κάδμιο είναι ένας καρκινογόνος παράγοντας που είναι επίσης τοξικός για τα ανθρώπινα όργανα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Αν δεν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τις σκόνες πρωτεΐνης, μπορείτε να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε επιβλαβείς μολυσματικούς παράγοντες.

«Για τους ανθρώπους που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, οι σκόνες πρωτεΐνης από μπιζέλια, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων. Εάν δεν έχετε διατροφικούς περιορισμούς, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι σκόνες πρωτεΐνης με βάση τον ορό γάλακτος ή το αυγό, με γεύση βανίλια, έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες», λένε οι ερευνητές.

Πηγή: CNN