ΥΓΕΙΑ

Η οδός που συνδέει την ουλίτιδα με την άνοια

Σινάνη Αικατερίνη

Οι παθήσεις των ούλων φαίνεται να διαταράσσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Η οδός που συνδέει την ουλίτιδα με την άνοια

Οι πάσχοντες από ασθένειες των ούλων, παρουσίασαν αλλοίωση των συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους με καλή οδοντική υγεία, όπως έδειξαν μαγνητικές τομογραφίες στο πλαίσιο σχετικής μελέτης.

«Αυτές οι διαφορές υποδηλώνουν ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία ακόμη και σε φυσιολογική νόηση», κατέληξαν οι ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ανχουέι της Κίνας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι «η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλική βλάβη και παρέχει έναν νέο θεραπευτικό στόχο για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές μελέτησαν τη στοματική υγεία και την εγκεφαλική δραστηριότητα 51 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 11 με υγιή ούλα, 14 με ήπια ασθένεια των ούλων και 26 με μέτρια έως σοβαρή ασθένεια των ούλων.

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο των ούλων εμφάνισαν αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ και εντός διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Συνολικά, η νόσος των ούλων συσχετίστηκε με εξασθένιση της λειτουργίας των δικτύων εντός του εγκεφάλου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει τις αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα με φυσιολογική νόηση με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της περιοδοντίτιδας από την άποψη των εγκεφαλικών δικτύων», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οφείλονται στη φλεγμονή του εγκεφάλου που προάγεται από τις λοιμώξεις των ούλων.

Τα βακτήρια από τα άρρωστα ούλα μπορούν να εισβάλουν στους ιστούς του εγκεφάλου, προωθώντας μια ανοσολογική απόκριση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει υψηλότερα επίπεδα εναποθέσεων αμυλοειδούς βήτα -χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ- στους εγκεφάλους των ατόμων με ασθένεια των ούλων, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο εμπλουτίζουν την κατανόηση της περιοδοντίτιδας, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη πιθανών απεικονιστικών βιοδεικτών και μπορεί να παρέχουν νέες προσεγγίσεις για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι ερευνητές.

«Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη βελτίωση όχι μόνο της στοματικής υγείας αλλά και της νευρολογικής υγείας παγκοσμίως», κατέληξαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Periodontology.