ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου

Σινάνη Αικατερίνη

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων κυριαρχούν η μυρωδιά της κανέλας, του κάρδαμου και του γαρίφαλου.

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον γλυκάνισο. Αυτό το μπαχαρικό ενισχύει τη γεύση των γλυκών και του ζεστού κρασιού που πίνουν πολλοί τα Χριστούγεννα, ενώ έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο γλυκάνισος είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται όχι μόνο στα εορταστικά πιάτα, αλλά και σε πολλές συνταγές της ανατολίτικης κουζίνας.

Ποια είναι τα οφέλη του γλυκάνισου για την υγεία;

Η χρήση του μπαχαρικού τον χειμώνα, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος, λόγω των αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του.

Βοηθά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, που βοηθούν να απαλλαγείτε από τα φλέματα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα του γλυκάνισου είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα. Περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Ο γλυκάνισος είναι κατάλληλος για η βελτίωση της πέψης. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, του φουσκώματος, του μετεωρισμού και της ναυτίας. Η υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και της δυσφορίας που προκαλεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση γλυκάνισου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το έλκος στομάχου.

Ο γλυκάνισος έχει επίσης την ικανότητα να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο, καθώς περιέχει ανηθόλη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αν και ο γλυκάνισος είναι υγιεινός, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις. Μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν.

Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα και να επηρεάσει τη δράση τους.