ΥΓΕΙΑ

Πράσινα κόπρανα: Οι πιθανές αιτίες - Πότε είναι ένδειξη προβλήματος υγείας

Σινάνη Αικατερίνη

Το χρώμα των κοπράνων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας.

Πράσινα κόπρανα: Οι πιθανές αιτίες - Πότε είναι ένδειξη προβλήματος υγείας

Τα κόπρανα είναι γενικά καφέ, αλλά μπορεί να γίνουν πράσινα, κόκκινα, μαύρα, κίτρινα.

Πολλές από αυτές τις χρωματικές αλλαγές δεν σηματοδοτούν απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποιες όμως μπορεί να το κάνουν.

Τα πράσινα κόπρανα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φυλλωδών, πράσινων λαχανικών. Αυτό συμβαίνει επειδή η χλωροφύλλη στα φυτά παράγει ένα πράσινο χρώμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει πράσινα κόπρανα μετά την κατανάλωση τροφίμων με τεχνητό χρώμα, όπως η επικάλυψη σε ένα κέικ.

Για όσους δεν τρώνε πολλά πράσινα λαχανικά ή χρωστικές ουσίες τροφίμων, οι πράσινες κενώσεις μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή αιτία.

Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Χολοχρωστική ουσία

Τα πράσινα κόπρανα μπορεί να προκύψουν από την παρουσία χολοχρωστικής ουσίας. Εάν η τροφή κινείται πολύ γρήγορα μέσω του εντέρου, η χολοχρωστική ουσία δεν μπορεί να διασπαστεί επαρκώς. Μια πιθανή αιτία αυτού του φαινομένου είναι η διάρροια.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν τους τύπους των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο. Επειδή τα βακτήρια επηρεάζουν το χρώμα των κοπράνων, μια αλλαγή στην ισορροπία τους μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα τους.

Ιατρικές πράξεις

Για παράδειγμα, ένα άτομο του οποίου ο οργανισμός απορρίπτει μια μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να αναπτύξει τη νόσο του μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή. Η διάρροια και τα πράσινα κόπρανα είναι συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

Παράσιτα και βακτήρια

Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πράσινα κόπρανα, όπως το βακτήριο σαλμονέλα, το παράσιτο Giardia (λαμβλίαση) και ο νοροϊός. Μπορούν να αναγκάσουν το έντερο να μετακινήσει την τροφή πιο γρήγορα, επηρεάζοντας το χρώμα των κοπράνων.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το πράσινο χρώμα των κοπράνων δεν είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά ή πράσινης χρωστικής τροφίμων θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό.

toyaleta

Τι μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων;

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά χρώματα κοπράνων. Η κατανάλωση παντζαριού, πράσινων λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη ή γλυκόριζας μπορεί να αλλάξει σημαντικά το χρώμα των κοπράνων.

Η κατανάλωση ποτών που περιέχουν χρωστικές ουσίες, όπως τα κοκτέιλ, μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ακόλουθες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των κενώσεων:

  • Πράσινο: σπανάκι, μητρικό γάλα, φόρμουλα
  • Κόκκινο: παντζάρια, ντοματόσουπα, χυμός κράνμπερι, άλλα κόκκινα ποτά
  • Μαύρο: γλυκόριζα, χυμός σταφυλιού

Προβλήματα υγείας που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων:

  • ραγάδες πρωκτού
  • πρόβλημα στη χολή
  • κοιλιοκάκη
  • ελκώδης κολίτιδα, μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου
  • νόσος του Crohn, που προκαλεί φλεγμονή σε όλα τα στρώματα του λεπτού και του παχέος εντέρου
  • καρκίνος πεπτικού
  • εκκολπωματική νόσος, μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται σακούλες στο παχύ έντερο
  • βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις, όπως η σαλμονέλα
  • αιμορροΐδες
  • αιμορραγία στο έντερο

Είναι δύσκολο να συσχετιστεί ένα χρώμα με κάθε πάθηση.

Οι πιθανές συνδέσεις μεταξύ χρωμάτων και προβλημάτων υγείας:

Κόκκινα ή καστανοκόκκινα: Σημάδι αιμορραγίας σε κάποιο σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κιτρινωπά, λιπαρά, δύσοσμα: Μόλυνση στο λεπτό έντερο ή σημάδι περίσσειας λίπους λόγω διαταραχής δυσαπορρόφησης, όπως στην κοιλιοκάκη.

Λευκά, ανοιχτόχρωμα: Έλλειψη χολής στον οργανισμό, πιθανώς από φραγμένο χοληδόχο πόρο.

Μαύρα ή σκούρα καφέ: Ένδειξη αιμορραγίας στο ανώτερο πεπτικό (στομάχι) ή λόγω λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου ή υποσαλικυλικού βισμούθιου.

Έντονα κόκκινα: Η αιμορραγία στο κατώτερο πεπτικό, όπως στο ορθό ή τον πρωκτό, μπορεί να προκαλέσει έντονα κόκκινα κόπρανα. Οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες πρωκτού μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονα κόκκινα κόπρανα. Εναλλακτικά, τα κόκκινα κόπρανα μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση τροφών με κόκκινες χρωστικές, όπως είναι τα βατόμουρα, τα παντζάρια, τα προϊόντα με βάση τη ντομάτα ή η κόκκινη ζελατίνη.

Πράσινα: Μεγάλες ποσότητες πράσινης χρωστικής ή πράσινων λαχανικών, αντιβιοτικά ή λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσουν πράσινα κόπρανα.

Εάν οποιοσδήποτε αποχρωματισμός επιμένει, είναι σημαντικό το άτομο να συμβουλευτεί γιατρό.

Με πληροφορίες από Medical News Today