ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της άσκησης για τον εγκέφαλο και πόσο διαρκούν

Σινάνη Αικατερίνη

Θέλετε να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να αποδώσει καλύτερα αύριο;

Τα οφέλη της άσκησης για τον εγκέφαλο και πόσο διαρκούν

Κάντε λίγη άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σήμερα, προτείνει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα οφέλη της άσκησης διαρκούν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε και ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ακόμη και μια ολόκληρη ημέρα μετά από μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

«Μέτρια ή έντονη δραστηριότητα σημαίνει οτιδήποτε ανεβάζει τους καρδιακούς σας παλμούς - αυτό θα μπορούσε να είναι γρήγορο περπάτημα, χορός ή ανέβασμα σκάλας. Δεν χρειάζεται να είναι πρόγραμμα άσκησης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Mikaela Bloomberg, ανώτερη ερευνήτρια Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του University College του Λονδίνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να διαρκούν περισσότερο απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ενδεχομένως μέχρι την επόμενη ημέρα αντί για λίγες ώρες μετά την άσκηση», δήλωσε η Bloomberg.

Οι άνθρωποι ηλικίας 50 έως 84 ετών είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης αν περνούσαν λιγότερο χρόνο καθιστοί την προηγούμενη ημέρα ή αν κοιμόντουσαν έξι ή περισσότερες ώρες.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση δίνει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και διεγείροντας την απελευθέρωση νευροχημικών ουσιών που υποστηρίζουν πολλές διαφορετικές γνωστικές λειτουργίες.

Αυτές οι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι διαρκούν τουλάχιστον μερικές ώρες μετά την άσκηση, αλλά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ώθηση μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο, επειδή άλλες καταστάσεις που συνδέονται με την άσκηση είναι πιο μακροχρόνιες.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση ενός ατόμου για έως και 24 ώρες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο - ένα κέντρο μνήμης του εγκεφάλου - για 48 ώρες μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης σε ποδήλατο γυμναστικής.

Για τη νέα μελέτη, 76 συμμετέχοντες φορούσαν επί οκτώ ημέρες ανιχνευτές δραστηριότητας προκειμένου οι ερευνητές να παρακολουθούν πόσο χρόνο κάθονταν, πόσο χρόνο ήταν σωματικά δραστήριοι και πόσο κοιμούνταν.

Οι ερευνητές υπέβαλαν επίσης τους συμμετέχοντες καθημερινά σε γνωστικά τεστ, για να εξετάσουν πώς οι δραστηριότητες την προηγούμενη ημέρα επηρέαζαν τη δύναμη του εγκεφάλου τους.

Η μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα φάνηκε να βελτιώνει τόσο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας την επόμενη ημέρα, όσο και τη μακροπρόθεσμη επεισοδιακή μνήμη.

Ο περισσότερος ύπνος συνδέθηκε επίσης με καλύτερη εργασιακή και επεισοδιακή μνήμη, καθώς και με την ψυχοκινητική ταχύτητα - ένας δείκτης του πόσο γρήγορα ένα άτομο εντοπίζει και ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερος χρόνος στον καναπέ σήμαινε χειρότερη μνήμη εργασίας την επόμενη ημέρα.

«Η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία ότι τα άμεσα γνωστικά οφέλη της άσκησης μπορεί να διαρκούν περισσότερο απ' ό,τι νομίζαμε. Υποδηλώνει επίσης ότι η καλή ποιότητα του ύπνου συμβάλλει ξεχωριστά στη γνωστική απόδοση», δήλωσε ο ερευνητής Andrew Steptoe, επικεφαλής της έρευνας συμπεριφορικής και υγείας στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του University College του Λονδίνου.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε από αυτή τη μελέτη αν αυτές οι βραχυπρόθεσμες ενισχύσεις της γνωστικής απόδοσης συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία και παρόλο που υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.