ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το τσάι γιασεμιού και γιατί κάνει καλό στην υγεία

Σινάνη Αικατερίνη

Το τσάι γιασεμιού είναι ένα είδος τσαγιού αρωματισμένο με άνθη του φυτού γιασεμί.

Τι είναι το τσάι γιασεμιού και γιατί κάνει καλό στην υγεία

Η παρασκευή του βασίζεται συνήθως στο πράσινο τσάι, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται μαύρο ή λευκό τσάι.

Τα άνθη του κοινού γιασεμιού (Jasminum officinale) αναμειγνύονται με τα φύλλα τσαγιού, επιτρέποντας την ανάδειξη των αρωμάτων.

Επειδή το τσάι γιασεμί συνήθως παρασκευάζεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, έχει πολλά από τα ίδια ισχυρά οφέλη για την υγεία που έχει και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Δείτε τους λόγους που η κατανάλωση τσαγιού γιασεμιού είναι εξαιρετική για την υγεία σας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το τσάι γιασεμί είναι γεμάτο ισχυρές φυτικές ενώσεις, γνωστές ως πολυφαινόλες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Μελέτες έχουν συνδέσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες με καρδιακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου.

Το τσάι γιασεμί που παρασκευάζεται από πράσινο τσάι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που ονομάζονται κατεχίνες.

Μια ιδιαίτερα ισχυρή κατεχίνη στο πράσινο τσάι είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, καθώς και της υγείας της καρδιάς και του στόματος.

Επιπλέον, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, όπως η EGCG, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιλιπιδαιμική δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση τσαγιού γιασεμιού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σας.

Ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι το πράσινο τσάι -η πιο κοινή βάση για το τσάι γιασεμί- μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας κατά 4-5% και να αυξήσει την καύση λίπους κατά 10-16%.

Ενώ το 4-5% μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι καίτε επιπλέον 70-100 θερμίδες την ημέρα.

Οι ιδιότητες καύσης λίπους του τσαγιού γιασεμιού σχετίζονται με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη και την πολυφαινόλη EGCG. Αυτές οι ενώσεις μπορεί επίσης να ενισχύουν η μία την άλλη στις επιδράσεις καύσης λίπους.

Προστατεύει την καρδιά

Το τσάι γιασεμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του τσαγιού προστατεύουν την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση - μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη είναι δυνητικά επιβλαβής, καθώς είναι πιο πιθανό να κολλήσει στα τοιχώματα των αρτηριών σας και να σχηματίσει πλάκες. Αυτό θα μπορούσε να στενέψει ή να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία.

Μελέτη σε χάμστερ έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων με πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού, μείωσε το σχηματισμό πλάκας έως και 68%. Μείωσε επίσης τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Άλλες μελέτες συνδέουν επίσης την κατανάλωση τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, ανάλυση 5 μελετών ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 3 φλιτζάνια (710 ml) ή περισσότερο πράσινο ή μαύρο τσάι καθημερινά είχαν κατά μέσο όρο 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν 1-3 φλιτζάνια (237-710 ml) πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 36% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι (237 ml) ημερησίως.

Προωθεί την καλή στοματική υγεία

Οι κατεχίνες του τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη φθορά των δοντιών ή την τερηδόνα, σκοτώνοντας βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα, όπως ο Streptococcus mutans.

Μελέτη σε 15 άτομα έδειξε ότι ένα διάλυμα που περιείχε κατεχίνες πράσινου τσαγιού σταμάτησε τον Streptococcus mutans από την παραγωγή οξέος όταν εφαρμόστηκε στα δόντια. Το πολύ οξύ μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Άλλη μελέτη σε 30 άτομα, έδειξε ότι η χρήση στοματικού διαλύματος με βάση την κατεχίνη του πράσινου τσαγιού για μία εβδομάδα, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση της οδοντικής πλάκας με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα.

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το τσάι γιασεμί έχει διάφορες ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αρχικά, περιέχει 15-60 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι (237 ml). Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα μπλοκάροντας τον ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή αδενοσίνη - μια χημική ουσία που μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Κανονικά, η αδενοσίνη βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.

Επιπλέον, η καφεΐνη ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και βοηθά στην απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Αυτό αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Το τσάι γιασεμί περιέχει επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) - ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή που προκαλεί χαλάρωση.

Ο συνδυασμός L-θεανίνης και η καφεΐνης φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Προστατεύει από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Το τσάι γιασεμί είναι γεμάτο με ισχυρές πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, το τσάι γιασεμί που παρασκευάζεται από πράσινο τσάι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, που μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή και να εξουδετερώσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες - δύο βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εξέλιξη των δύο παθήσεων.

Μελέτες έδειξαν ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη σταματά τη συσσώρευση και την αναδίπλωση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς αυτές οι πρωτεΐνες προάγουν τη φλεγμονή και βλάπτουν τα νεύρα του εγκεφάλου.

Ανασκόπηση 8 μελετών σε περισσότερους από 5.600 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά τσάι όπως το πράσινο τσάι -η πιο κοινή βάση για το τσάι γιασεμί- είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι.

Ανάλυση 26 μελετών σε περισσότερους από 52.500 ανθρώπους συνέδεσε την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε EGCG -όπως το πράσινο τσάι- με 35% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

kafes-tsai-rofima

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 422 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος και εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Το τσάι γιασεμί που παρασκευάζεται από πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Περιέχει την ένωση EGCG, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια ανάλυση 17 μελετών σε 1.133 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Άλλη ανάλυση 12 μελετών σε περισσότερα από 760.000 άτομα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών (710 ml) ή περισσότερο τσαγιού καθημερινά, συνδέεται με 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

Το τσάι γιασεμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες -όπως η ECGC στο πράσινο τσάι- μείωσαν το μέγεθος του όγκου, διέγειραν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και κατέστειλαν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σταμάτησαν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης και προκάλεσαν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε έρευνα σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης έδειξαν αντιφατικά αποτελέσματα.

Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ιαπωνικού μεγέθους (1,2 λίτρα συνολικά) καθημερινά, σε συνδυασμό με δισκία εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, μείωσε την υποτροπή των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 51,6%.

Επιπλέον, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές, το τσάι γιασεμιού είναι απίστευτα υγιεινό με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.

Ωστόσο, περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι παρενέργειες από την πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης περιλαμβάνουν άγχος, ανησυχία, νευρικότητα και προβλήματα στο στομάχι.

Οι έγκυες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Το τσάι γιασεμί περιέχει επίσης κατεχίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το σίδηρο από τις τροφές. Σε μεγάλες ποσότητες, οι κατεχίνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.

Αυτό ισχύει κυρίως για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των μικρών παιδιών και των ατόμων με διατροφικούς περιορισμούς.

Πηγή: Healthline