ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα: Αντιβιοτικά ή χειρουργείο η καλύτερη αντιμετώπιση;

Σινάνη Αικατερίνη

Για δεκαετίες η αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά, γινόταν με χειρουργική επέμβαση.

Σκωληκοειδίτιδα: Αντιβιοτικά ή χειρουργείο η καλύτερη αντιμετώπιση;

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά, αντί για χειρουργική επέμβαση, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των περισσότερων περιπτώσεων.

Η χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία μη επιπλεγμένων περιπτώσεων σκωληκοειδίτιδας, είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και λιγότερες ημέρες απουσίας από το σχολείο για τα παιδιά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Είναι επίσης πιο οικονομική λύση από τη σκωληκοειδεκτομή.

«Αυτή η ανάλυση κόστους καταδεικνύει ότι η μη χειρουργική αντιμετώπιση της παιδιατρικής μη επιπλεγμένης οξείας σκωληκοειδίτιδας, είναι η πιο αποδοτική οικονομικά στρατηγική διαχείρισης για ένα έτος, σε σύγκριση με την προκαταρκτική χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Peter Minneci, πρόεδρος της χειρουργικής στο Nemours Children's Health στο Wilmington, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πέμπτη πιο κοινή αιτία νοσηλείας των παιδιών στις ΗΠΑ. Η σκωληκοειδεκτομή είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση που εκτελείται σε νοσηλευόμενα παιδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μη επιπλεγμένη σκωληκοειδίτιδα σε διάφορα νοσοκομεία των μεσοδυτικών πολιτειών μεταξύ 2015 και 2018.

Οι γονείς είχαν την επιλογή να αφαιρέσουν τη σκωληκοειδή απόφυση του παιδιού τους ή να το αντιμετωπίσουν με ενδοφλέβια αντιβιοτικά για τουλάχιστον 24 ώρες για να δουν αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των γονέων επέλεξαν τη χειρουργική επέμβαση αντί των αντιβιοτικών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα παιδιά ωστόσο που έλαβαν αντιβιοτικά, είχαν ελαφρώς καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά ήταν επίσης φθηνότερη, σε σύγκριση με την σκωληκοειδεκτομή.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι η προσέγγιση μόνο με αντιβιοτικά είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά, καθώς η στρατηγική αυτή αποδεικνύεται οικονομικά αποδοτική», δήλωσε ο Minneci.

«Εν ολίγοις, η μη χειρουργική αντιμετώπιση είναι μια ασφαλής και οικονομικά αποδοτική αρχική θεραπεία και μια λογική εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση».

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να συγκρίνουν πόσο συχνά αποτυγχάνει κάθε μορφή θεραπείας και κατά πόσο τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να χορηγούνται σε παιδιά με σκωληκοειδίτιδα στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Surgeons.