Κρύο ή ζεστό μπάνιο: Τι είναι καλύτερο για αρθρώσεις, μυς, φλεγμονή, οίδημα
Είναι σύνηθες για τους αθλητές που χρησιμοποιούν πολύ συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους (π.χ. οι αθλητές του μπέιζμπολ τους αγκώνες) να τα βουτάνε σε παγωμένο νερό μετά από έναν αγώνα, για να βοηθήσουν τους μυς και τις αρθρώσεις τους.
Οι ποδοσφαιριστές όμως είναι προτιμότερο να κάνουν ζεστό μπάνιο αντί για παγωμένο, αναφέρουν ερευνητές που πραγματοποίησαν νέα μικρής κλίμακας μελέτη.
Διαπίστωσαν ότι ένα ζεστό μπάνιο φαίνεται να βελτιώνει την απόδοση των αθλητών κατά την άσκηση.
Από την άλλη, τα κρύα λουτρά είναι καλύτερα για τη μείωση της φλεγμονής, του πρηξίματος και της κόπωσης, δείχνουν τα αποτελέσματα.
«Ενώ η εμβάπτιση σε κρύο νερό μετά την άσκηση είναι κοινή στους αθλητές, η ψύξη δεν έχει πάντα θετική επίδραση στην ικανότητα άσκησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Mamoru Tsuyuki, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επιστήμη του αθλητισμού και της υγείας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στη Shiga της Ιαπωνίας.
Οι ερευνητές ζήτησαν από μια μικρή ομάδα αθλητών αντοχής να εκτελέσουν 50 λεπτά διαλειμματικού τρεξίματος υψηλής έντασης, ακολουθούμενα από 20 λεπτά είτε από ένα μπάνιο με κρύο νερό στους 15 βαθμούς Κελσίου είτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό στους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μία ώρα μετά την προπόνηση, οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος άλματος των αθλητών και τα επίπεδα ενζύμων που υποδηλώνουν μυϊκό πόνο στο αίμα τους.
Οι αθλητές πήδηξαν ψηλότερα μετά από ένα ζεστό μπάνιο σε σύγκριση με το κρύο μπάνιο, έδειξαν τα αποτελέσματα.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι ότι η εμβάπτιση σε ζεστό νερό μετά την άσκηση, προώθησε την αποκατάσταση της μυϊκής ισχύος σε σύγκριση με την εμβάπτιση σε κρύο. Τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους που διεξάγουν πολλαπλές συνεδρίες άσκησης ή αγώνα μέσα σε μια ημέρα», λένε οι ερευνητές.
Το ζεστό νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στις κατεστραμμένες μυϊκές ίνες, βοηθώντας τις να επιδιορθωθούν και να γίνουν ισχυρότερες, δήλωσε ο Tsuyuki.
«Όταν πρέπει να εκτελέσετε άσκηση δύο φορές την ίδια ημέρα, όπως στα αθλήματα που έχουν ημίχρονο, η θερμότητα είναι καλύτερη. Κατά τη διάρκεια των 15 ή 20 λεπτών, αν μπορείτε να βυθιστείτε σε ζεστό νερό, μπορείτε πιθανώς να αποδώσετε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο».
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τόσο τα ζεστά όσο και τα κρύα λουτρά έχουν αντίκτυπο στη ροή του αίματος στους μυς και είναι πιθανότατα χρήσιμα ανάλογα με τις συνθήκες.
«Δεν θα απέρριπτα τα κρύα λουτρά», δήλωσε ο Δρ. Spencer Stein, επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα κρύα λουτρά μπορούν να μειώσουν τον πόνο».
Ωστόσο, «η εμπειρία μου με τις επαγγελματικές ομάδες είναι ότι τους αρέσουν τα ζεστά μπάνια πριν από τους αγώνες», πρόσθεσε ο Stein. «Αν υπάρχει ημίχρονο, δεν κάνουν κρύα μπάνιο».
Ο David Putrino, διευθυντής καινοτομίας αποκατάστασης στο σύστημα υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν μπάνιο είτε σε νερό με θερμοκρασία 36,5-40 βαθμών Κελσίου για 10-20 λεπτά, αν θέλουν ζεστό μπάνιο, σε νερό 10-15 βαθμών Κελσίου για 10-15 λεπτά αν θέλουν κρύο μπάνιο.
Ορισμένοι λαοί αγαπούν τα κρύα μπάνια επειδή αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά, δήλωσε ο Putrino.
«Μόλις βγουν έξω, το σώμα τους πλημμυρίζει με ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία, και έχουν μια τεράστια έκρηξη ενέργειας. Η σύστασή μου είναι να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας δεδομένα για να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο 2024 Integrative Physiology of Exercise στο State College της Πενσυλβάνια.