ΥΓΕΙΑ

Πολυφαρμακία: Οι σοβαρές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους

Σινάνη Αικατερίνη

Η πολυφαρμακία, η οποία συνήθως ορίζεται ως η λήψη πέντε ή περισσότερων φαρμάκων ημερησίως, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει πάνω από το 30% των ηλικιωμένων.

Πολυφαρμακία: Οι σοβαρές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους

Συνδέεται με επιπτώσεις στην υγεία, όπως πτώσεις, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, νοσηλείες και θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να καταφύγουν σε πολυφαρμακία εάν έχουν πολλές διαφορετικές χρόνιες παθήσεις.

Ενώ οι ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας, είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν περισσότερα από πέντε φάρμακα, λίγες είναι οι έρευνες που έχουν εξετάσει την επίδραση της καθημερινής λήψης πολλών φαρμάκων στα συμπτώματα, την πορεία της υγείας και τη σωματική λειτουργία ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Ερευνητές στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel, δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που εξετάζει τα συμπτώματα, την εξέλιξη των προβλημάτων υγείας και τη σωματική λειτουργία σε ηλικιωμένους με και χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας και πολυφαρμακία.

Με επικεφαλής την ερευνήτρια Martha Coates, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούν πολυφαρμακία και έχουν νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια μορφή άνοιας, εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα, πτώσεις, νοσηλείες, θνησιμότητα και έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής λειτουργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πολυφαρμακία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες.

«Το όριο των πέντε ή περισσότερων φαρμάκων ημερησίως, έχει συσχετιστεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία σε προηγούμενες έρευνες και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων, αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων φαρμακευτικών συμβάντων και βλάβης», δήλωσε ο Coates.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημόσια διαθέσιμο σύνολο δεδομένων από την National Health and Aging Trends Study - ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Από το 2011, τα δεδομένα συλλέγονται ετησίως για να εξετάσουν κοινωνικούς, φυσικούς, τεχνολογικούς και λειτουργικούς τομείς που είναι σημαντικοί στη γήρανση.

Οι ερευνητικές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 2016 έως το 2019 για να συγκρίνουν τις αλλαγές στα συμπτώματα, την πορεία της υγείας και τη σωματική λειτουργία τεσσάρων ομάδων:

  • άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία,
  • άτομα μόνο με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες,
  • άτομα μόνο με πολυφαρμακία και
  • άτομα χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ και άνοιες ή πολυφαρμακία.

Η Coates εξήγησε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης των δεδομένων που καθιστά το δείγμα των 2.052 ατόμων αντιπροσωπευτικό των 12 εκατομμυρίων δικαιούχων περίθαλψης στις ΗΠΑ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία, παρουσίαζαν περισσότερα σοβαρά συμπτώματα, αυξημένες πιθανότητες πτώσης, νοσηλείας και θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία. Βίωσαν επίσης, μεγαλύτερη λειτουργική έκπτωση, χρειάστηκαν περισσότερη βοήθεια στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως το φαγητό, το μπάνιο και το ντύσιμο, και ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μια βοηθητική συσκευή, όπως μπαστούνι ή περιπατητήρα».

Τα ευρήματα της μελέτης ρίχνουν φως στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πολυφαρμακία στους ηλικιωμένους με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση της πολυφαρμακίας σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει στην καθοδήγηση της μελλοντικής ανάλυσης της επίδρασης συγκεκριμένων φαρμάκων στην υγεία ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και να αποτελέσει μια βάση για την υποστήριξη της ανάπτυξης παρεμβάσεων για τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε ηλικιωμένους με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Biological Research For Nursing.