ΥΓΕΙΑ

Ινσουλίνωμα: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι όγκου στο πάγκρεας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ινσουλίνωμα είναι ένας σπάνιος τύπος παγκρεατικού όγκου. Προέρχεται από τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Ινσουλίνωμα: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι όγκου στο πάγκρεας
Bigstock

Αυτοί οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν υπερπαραγωγή ινσουλίνης, οδηγώντας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ένα ινσουλίνωμα, τα συμπτώματά του, τη διάγνωση και τη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι το ινσουλίνωμα, πώς εκδηλώνεται στο σώμα και τι να περιμένετε εάν διαγνωστείτε με αυτό.

Πώς αναπτύσσεται και εκδηλώνεται ένα ινσουλίνωμα στο σώμα

Το ινσουλίνωμα είναι ένας νευροενδοκρινικός όγκος, που σχηματίζεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Αυτοί οι όγκοι αναγκάζουν το πάγκρεας να απελευθερώνει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης, οδηγώντας σε χρόνια υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).

Αν και τα ινσουλινώματα είναι συνήθως καλοήθη, περίπου το 10% των περιπτώσεων μπορεί να είναι κακοήθη (καρκινικά). Τα ινσουλινώματα κατά κανόνα αναπτύσσονται αργά κι έτσι συχνά μένουν αδιάγνωστα για μήνες ή και χρόνια λόγω της σταδιακής εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Πρώτο σημάδι και συμπτώματα ινσουλινώματος

Τα πρώτα σημάδια ενός ινσουλινώματος είναι συχνά ανεπαίσθητα και μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως κοινά συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Ωστόσο, καθώς ο όγκος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα και σοβαρά.

  1. Ήπια συμπτώματα: Στα αρχικά στάδια, τα ινσουλινώματα μπορεί να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, εφίδρωση, τρέμουλο και σύγχυση. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από περιόδους νηστείας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, όταν και πέφτουν φυσικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  2. Σοβαρά συμπτώματα: Καθώς ένα ινσουλίνωμα μεγαλώνει, μπορεί να αναπτυχθούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, θολή όραση, γρήγορος καρδιακός παλμός, ακόμη και απώλεια συνείδησης, λόγω εξαιρετικά χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα επεισόδια μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογική βλάβη.
  3. Μεταστατικό ινσουλίνωμα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ινσουλίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί (να δώσει μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το ήπαρ. Τα συμπτώματα στα μεταστατικά ινσουλινώματα είναι πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη υπογλυκαιμία παρά τη θεραπεία, σημαντική απώλεια βάρους και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).
Insulin

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός ινσουλινώματος

Η διάγνωση του ινσουλινώματος περιλαμβάνει πολλά βήματα, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί λόγω της ομοιότητάς του με άλλες καταστάσεις, που προκαλούν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Η διαγνωστική διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει:

  • Εξετάσεις αίματος: Οι γιατροί θα μετρήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και γλυκόζης στο αίμα, για να καθορίσουν εάν η ινσουλίνη παράγεται σε περίσσεια. Ένα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα σε συνδυασμό με ένα υψηλό επίπεδο ινσουλίνης είναι ένας βασικός δείκτης ινσουλινώματος.
  • Απεικόνιση: Μόλις οι αρχικές αιματολογικές εξετάσεις δείξουν υποψία ινσουλινώματος, ακολουθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό του όγκου μέσα στο πάγκρεας.
  • Τεστ νηστείας 72 ωρών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, διεξάγεται ένα τεστ νηστείας υπό επίβλεψη σε νοσοκομειακό περιβάλλον, για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, αναδεικνύοντας την επίμονη υπογλυκαιμία, που προκαλείται από τον όγκο.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα ινσουλίνωμα

Η κύρια θεραπεία για το ινσουλίνωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση συνιστά και πλήρη ίαση της πάθησης, ειδικά εάν ο όγκος είναι καλοήθης. Άλλες επιλογές θεραπείας είναι:

  • Φάρμακα: Για όσους δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως το διαζοξείδιο ή η οκτρεοτίδη, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, μειώνοντας την παραγωγή ινσουλίνης.
  • Ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία: Στην περίπτωση κακοήθων ή μεταστατικών ινσουλινωμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου ή τον έλεγχο της εξάπλωσής του.
  • Διατροφική διαχείριση: Συχνά συνιστάται στους ασθενείς να τρώνε πολλά και μικρά γεύματα, που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, για να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψουν τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Pancreas-Insulin-Molecule

Πόσο καιρό μπορείτε να ζήσετε με ινσουλίνωμα

Η πρόγνωση για τα άτομα με ινσουλίνωμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Για τα καλοήθη ινσουλινώματα, η χειρουργική αφαίρεση προσφέρει υψηλό ποσοστό ίασης και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναμένουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, για τα κακοήθη ινσουλινώματα, η πρόγνωση είναι λιγότερο ευνοϊκή, με τα ποσοστά επιβίωσης να ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση της μετάστασης και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με κακοήθη ινσουλινώματα κυμαίνεται από 60% έως 80%. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το ινσουλίνωμα να οδηγήσει σε διαβήτη;”

Αν και τα ινσουλινώματα προκαλούν υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης, που οδηγεί σε υπογλυκαιμία, συνήθως δεν προκαλούν διαβήτη. Ωστόσο, η αφαίρεση του όγκου μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε διαβήτη λόγω της μείωσης των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

“Μπορεί το ινσουλίνωμα να επανεμφανιστεί μετά την επέμβαση;”

Η υποτροπή είναι σπάνια για τα καλοήθη ινσουλινώματα, με τη χειρουργική επέμβαση να προσφέρει υψηλό ποσοστό ίασης. Ωστόσο, σε κακοήθεις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση για τυχόν υποτροπή ή μετάσταση.

Σύνοψη

Το ινσουλίνωμα είναι μια σπάνια αλλά θεραπεύσιμη πάθηση, που προκαλεί υπερπαραγωγή ινσουλίνης, οδηγώντας σε συχνά επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους νηστείας, είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Αν και η χειρουργική αφαίρεση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, η σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η μακροχρόνια παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, συμβουλευτείτε γιατρό, για να αποκλείσετε την πιθανότητα να έχετε ινσουλίνωμα.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, hopkinsmedicine.org, clevelandclinic.org, healthline.com, cancerresearchuk.org