ΥΓΕΙΑ

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι τέσσερις πυλώνες προστασίας της γυναικολογικής σας υγείας

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναικολογικές εξετάσεις δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία, ειδικά όταν γίνονται με αφορμή κάτι που σάς ανησυχεί και όχι στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι τέσσερις πυλώνες προστασίας της γυναικολογικής σας υγείας

Είναι όμως πολύ σημαντικές για την έγκαιρη ανίχνευση γυναικολογικών καρκίνων, που τους καθιστά καλύτερα αντιμετωπίσιμους.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν τον καρκίνο του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου.

Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να κάνετε ερωτήσεις, να θέσετε προβληματισμούς και να μάθετε περισσότερα για το σώμα σας.

Αν δυσκολευτήκατε ωστόσο να λάβετε απαντήσεις, να αποκτήσετε πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζεστε ή οι εμπειρίες σας γενικά δεν ήταν θετικές, οι επισκέψεις αυτές μπορεί να σας προκαλούν κάποιο άγχος.

Μαθαίνοντας πώς να προστατεύετε τη γυναικολογική σας υγεία, θα σάς προετοιμάσει καλύτερα για το επόμενο ραντεβού σας, λέει η Kristina Butler, γυναικολόγος-ογκολόγος της Mayo Clinic.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Απαραίτητη η σχέση εμπιστοσύνης με τον γυναικολόγο σας

Η εμπιστοσύνη είναι κομβικής σημασίας στη σχέση ασθενούς-ιατρού. Σας επιτρέπει να κάνετε ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις με τον γυναικολόγο σας και να τον ενημερώνετε για σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να επηρεάσουν την περίθαλψή σας.

«Οι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι δύσκολο να συζητηθούν επειδή αφορούν μέρη του σώματος που συνήθως δεν συζητάμε με άλλους ανθρώπους», λέει η Δρ. Butler. «Μπορεί να είναι δύσκολο για μια ασθενή να αναφέρει, για παράδειγμα, ότι έχει πόνο στο αιδοίο της».

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να εκφράσετε ανησυχίες όπως αυτές στον γυναικολόγο σας, υπάρχει κίνδυνος σοβαρές παθήσεις, όπως κάποιος γυναικολογικός καρκίνος, να μείνουν αδιάγνωστες. Αν αισθάνεστε ότι ο γιατρός σας δεν σάς ακούει, αναζητήστε κάποιον που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Οι συστάσεις από φίλους και συγγενείς μπορούν συχνά να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Εσείς είστε ο ειδικός του σώματός σας

Όταν συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα σας, είστε η πρώτη και συχνά η μόνη που τις αντιλαμβάνεστε. Η ενημέρωση του γυναικολόγου σας για αυτές τις αλλαγές, τον βοηθά να αποκτήσει μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης της υγείας σας και τον προειδοποιεί για οτιδήποτε μπορεί να απαιτεί περαιτέρω εξετάσεις.

Η Δρ. Butler υπογραμμίζει τη σημασία του να είστε σε αρμονία με το σώμα σας. «Αυτό σημαίνει να καταλαβαίνετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Μπορεί βέβαια αυτό να είναι δύσκολο επειδή το "φυσιολογικό" συχνά διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν ένα σύμπτωμα επιμένει ή επαναλαμβάνεται, πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας».

Αν και κάθε γυναικολογικός καρκίνος έχει ειδικά συμπτώματα, ορισμένα συμπτώματα επικαλύπτονται. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με γυναικολογικό καρκίνο, η Δρ. Μπάτλερ λέει ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν κλινικό γιατρό που ειδικεύεται στη γυναικολογική υγεία, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι οι ερωτήσεις σας δεν έχουν απαντηθεί από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Πολλοί γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν ασαφή συμπτώματα. Συχνά, οι ασθενείς συζητούν αυτά τα συμπτώματα με γενικό γιατρό, είναι όμως σημαντικό να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων μέχρι να πάρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται για να ξέρουν ότι είναι ασφαλείς», λέει.

Τα συμπτώματα που πρέπει πάντα να συζητάτε με τον γιατρό περιλαμβάνουν:

Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία: Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, παρατεταμένη αιμορραγία ή οποιαδήποτε αιμορραγία που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Πόνος ή δυσφορία στην πύελο: Πόνος ή πίεση στην περιοχή της λεκάνης σας, την περιοχή του σώματος κάτω από την κοιλιά που βρίσκεται μεταξύ των οστών του ισχίου.

Πρόωρος κορεσμός: Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού.

Δυσφορία ή κνησμός στο αιδοίο: Πόνος, δυσφορία ή κνησμός στο αιδοίο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις δομές που συνθέτουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Δικαίωμα στην ενημέρωση για την υγεία σας

Η ενημέρωση για την υγεία σας μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε πληροφορίες στον επαγγελματία υγείας και να προετοιμαστείτε καλύτερα για τα ραντεβού σας.

«Είναι πάντα χρήσιμο για τους ασθενείς να έχουν ένα ημερολόγιο. Είμαι υπέρ του να έχετε λίστες - λίστες με φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις, διαγνώσεις και οικογενειακό ιστορικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όλα αυτά είναι περίπλοκα και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή να ξεχαστούν, οπότε η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό των επισκέψεων στο γιατρό», λέει η Δρ. Μπάτλερ.

«Είναι επίσης σημαντικό να έχετε πρόσβαση στον ιατρικό σας φάκελο, ενώ η χρήση του διαδικτύου είναι εξαιρετικά πολύτιμη όταν αναζητάτε πληροφορίες για την υγεία σας. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικές ως προς τις πηγές από τις οποίες αντλείτε πληροφορίες, καθώς διάφοροι ιστότοποι με ανακριβείς ή εντελώς ψευδείς πληροφορίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος και μερικές φορές να είναι επικίνδυνοι».

Επιτρέπεται να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη και η Δρ. Μπάτλερ λέει ότι ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει ποτέ να σας αποθαρρύνει από το να το κάνετε. «Βρίσκω ανησυχητικό ένας πάροχος να ενοχλείται από μια δεύτερη γνώμη. Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό τους», λέει.

Μπορεί να επιθυμείτε να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη για πολλούς λόγους, όπως:

- Νιώθετε ότι τα συμπτώματά σας δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.
- Δεν είστε σίγουρη για την ορθότητα της διάγνωσης.
- Δεν είστε σίγουρη για τις θεραπευτικές σας επιλογές.
- Δεν αισθάνεστε άνετα με τις συνιστώμενες θεραπείες.
- Έχετε αναπάντητα ερωτήματα.
- Δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση, είναι δική σας επιλογή και δικαίωμα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. «Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να ζητούν και δεύτερη γνώμη, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ξέρουν ότι παίρνουν τη σωστή απόφαση για τον εαυτό τους», λέει η Δρ. Μπάτλερ.

Πηγή: Medical express