ΥΓΕΙΑ

Μήνας πρόληψης καρκίνου του μαστού: Ποιες γυναίκες πρέπει να ξεκινούν τις μαστογραφίες πριν τα 40

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να αρχίσουν να υποβάλλονται σε τακτικές μαστογραφίες στην ηλικία των 40 ετών, κάποιες ωστόσο μπορεί να χρειάζεται να αρχίσουν νωρίτερα.

Μήνας πρόληψης καρκίνου του μαστού: Ποιες γυναίκες πρέπει να ξεκινούν τις μαστογραφίες πριν τα 40

Σύμφωνα με τη Michele Blackwood, διευθύντρια χειρουργικής μαστού και ογκολογικής υγείας των γυναικών στο RWJBarnabas Health και το Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο πρώιμου καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να ωθήσουν τις νεαρές γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξεταστούν νωρίτερα.

«Εάν έχετε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές σας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η μαστογραφία σε νεότερη ηλικία είναι η σωστή επιλογή για εσάς», τονίζει.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Εάν έχετε έναν στενό συγγενή -όπως μητέρα, αδελφή ή κόρη- που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ειδικά σε νεαρή ηλικία, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, δήλωσε η Blackwood.

Γενετικές μεταλλάξεις όπως το BRCA1 ή το BRCA2

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτών των γονιδιακών μεταλλάξεων ή άλλων κληρονομικών συνδρόμων καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε τις εξετάσεις πολύ νωρίτερα, τονίζει.

Πυκνός ιστός του μαστού

Οι γυναίκες με πυκνό ιστό του μαστού όχι μόνο έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά ο πυκνός ιστός μπορεί επίσης να καταστήσει δυσκολότερη την ανίχνευση όγκων σε μια τυπική μαστογραφία.

Έκθεση σε ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία

Εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος σε νεαρή ηλικία, όπως για τη θεραπεία άλλου καρκίνου, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού νωρίτερα στη ζωή σας, λέει η ερευνήτρια.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής

Αν και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, συνδέονται συχνότερα με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεότερες ηλικίες, καταλήγει η Blackwood.

Πηγή: Rutgers Cancer Institute