ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο βήχας συνήθως συνδέεται με αναπνευστικές παθήσεις, όπως κρυολογήματα ή αλλεργίες.

Γιατί ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας
Bigstock

Ωστόσο, μια κατάσταση γνωστή ως καρδιακός βήχας, μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενα καρδιακά προβλήματα. Αυτός ο τύπος βήχα είναι συχνά σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι ο καρδιακός βήχας, πώς σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και παραθέτει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και πώς τα βιώνει ο ασθενής.

Τι είναι ο καρδιακός βήχας

Ο καρδιακός βήχας είναι ένας τύπος βήχα, που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων σχετικών με την καρδιά παθήσεων.

Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες, οδηγώντας σε πνευμονική συμφόρηση. Αυτή η συσσώρευση υγρού προκαλεί βήχα, καθώς το σώμα προσπαθεί να καθαρίσει το υγρό.

Χαρακτηριστικά του καρδιακού βήχα:

  • Ξηρός ή υγρός βήχας: Ένας καρδιακός βήχας μπορεί μερικές φορές να παράγει ροζ, αφρώδη βλέννα, η οποία υποδηλώνει την παρουσία υγρού στους πνεύμονες.
  • Επιδεινώνεται τη νύχτα: Ο βήχας είναι συχνά πιο έντονος όταν ξαπλώνετε ή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, καθώς η αλλαγή στη θέση του σώματος επηρεάζει την κατανομή του υγρού στους πνεύμονες.
  • Δύσπνοια: Μαζί με τον βήχα, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν δύσπνοια, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί κατά την σωματική προσπάθεια ή ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τι είδους καρδιακή νόσο μπορεί να είναι υποδεικνύει ο επίμονος βήχας

Ένας βήχας που δεν βελτιώνεται με τις τυπικές θεραπείες θα μπορούσε να υποδεικνύει μια καρδιακή πάθηση, ιδιαίτερα συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF). Αυτή εμφανίζεται όταν η καρδιά είναι πολύ αδύναμη, για να αντλεί αίμα αποτελεσματικά, οδηγώντας σε κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Καταστάσεις που σχετίζονται με καρδιακό βήχα:

  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF): Η πιο κοινή αιτία καρδιακού βήχα. Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η εξασθενημένη καρδιά πασχίζει να διατηρήσει τη σωστή ροή του αίματος, με αποτέλεσμα το υγρό να συσσωρεύεται στους πνεύμονες και να προκαλεί βήχα.
  • Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια: Σε αυτή την κατάσταση, η αριστερή κοιλία της καρδιάς δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης στους πνεύμονες και με αποτέλεσμα επίμονο βήχα.
  • Πνευμονική υπέρταση: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους πνεύμονες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών και βήχα.
  • Νόσος της καρδιακής βαλβίδας: Σε περιπτώσεις όπου οι καρδιακές βαλβίδες είναι κατεστραμμένες, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, προκαλώντας πνευμονικό οίδημα και συναφή συμπτώματα, όπως ο βήχας.
Cough-Pain

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας: Τι και πώς νιώθουν οι ασθενείς

Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται μέσω διαφόρων συμπτωμάτων, πολλά από τα οποία συνδέονται με τη συσσώρευση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος. Εδώ, αναλύουμε κάθε σύμπτωμα, εξηγούμε πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος με καρδιακή ανεπάρκεια και τον λόγο πίσω από αυτό.

1. Δύσπνοια

  • Πώς είναι: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να πάρουν καλή ανάσα, ακόμη και κατά τη διάρκεια ήπιας σωματικής δραστηριότητας, ή όταν είναι ξαπλωμένοι. Μερικοί μπορεί να ξυπνήσουν τη νύχτα λαχανιασμένοι, πασχίζοντας να πάρουν αέρα.
  • Γιατί συμβαίνει: Καθώς η ικανότητα άντλησης της καρδιάς εξασθενεί, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα), δυσκολεύοντας τη σωστή επέκταση των πνευμόνων και προκαλώντας δύσπνοια.

2. Κόπωση ή αδυναμία

  • Πώς είναι: Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά την εκτέλεση απλών εργασιών, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών ή ακόμα και το ντύσιμο. Η κούραση μπορεί να γίνει μόνιμη, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Γιατί συμβαίνει: Μια ανεπαρκής καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, πράγμα που σημαίνει, ότι λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά παρέχονται στους ιστούς και τους μύες, προκαλώντας αδυναμία και κόπωση.

3. Οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, τα πόδια και την κοιλιά

  • Πώς είναι: Τα παπούτσια ή τα παντελόνια μπορεί να αισθάνονται πιο σφιχτά από το συνηθισμένο και όταν πιέζετε το δέρμα μπορεί να αφήνει μια εσοχή προτού επανέλθει αργά.
  • Γιατί συμβαίνει: Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα και μερικές φορές στην κοιλιά λόγω της αυξημένης πίεσης στις φλέβες.

4. Επίμονος βήχας ή συριγμός

  • Πώς είναι: Ένας χρόνιος βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι ξηρός ή να παράγει λευκή ή ροζ βλέννα, είναι συνηθισμένος. Συχνά επιδεινώνεται τη νύχτα ή μετά από κατάκλιση.
  • Γιατί συμβαίνει: Η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες (πνευμονική συμφόρηση) ερεθίζει τους αεραγωγούς, προκαλώντας βήχα ή συριγμό.

5. Γρήγορη αύξηση βάρους

  • Πώς είναι: Μπορεί να παρατηρήσετε ταχεία αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες), συχνά χωρίς αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.
  • Γιατί συμβαίνει: Η κατακράτηση υγρών στο σώμα οδηγεί σε φούσκωμα και πρήξιμο, ιδιαίτερα στην κοιλιά, τα πόδια και τους αστραγάλους, συμβάλλοντας στην απότομη αύξηση του βάρους.

6. Αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή αίσθημα παλμών

  • Πώς είναι: Μπορεί να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά ή να αισθανθείτε ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αίσθημα παλμών), ειδικά μετά από σωματική άσκηση ή ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Γιατί συμβαίνει: Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την εξασθενημένη λειτουργία της, η καρδιά προσπαθεί να αντλήσει γρηγορότερα, για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, προκαλώντας αίσθημα παλμών ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

7. Απώλεια όρεξης ή ναυτία

  • Πώς είναι: Πολλά άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια αισθάνονται χορτάτοι μόλις φάνε μικρές ποσότητες φαγητού ή εμφανίζουν ναυτία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
  • Γιατί συμβαίνει: Η συσσώρευση υγρών γύρω από τα πεπτικά όργανα, ιδιαίτερα στην κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και να μειώσει την όρεξη.

8. Σύγχυση ή εξασθενημένη σκέψη

  • Πώς είναι: Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης ή σύγχυση, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Γιατί συμβαίνει: Μια εξασθενημένη καρδιά πασχίζει να παράσχει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βλάψει τις γνωστικές λειτουργίες.
Coughing

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς αντιμετωπίζεται ο καρδιακός βήχας;”

Η θεραπεία ενός καρδιακού βήχα εστιάζει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης καρδιακής πάθησης, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως διουρητικά, για την μείωση της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες και τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η διαχείριση των υποκείμενων παθήσεων, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

“Είναι πιο συχνός ο καρδιακός βήχας τη νύχτα;”

Ναι, ο καρδιακός βήχας είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα, ιδιαίτερα όταν είστε ξαπλωμένοι. Αυτή η θέση μπορεί να προκαλέσει τη κατακάθισμα υγρού στους πνεύμονες, επιδεινώνοντας τον βήχα και δυσκολεύοντας την αναπνοή. Ο ύπνος με το σώμα σε πιο επικλινή θέση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σύνοψη

Ο καρδιακός βήχας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύμπτωμα αναπνευστικών προβλημάτων: μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι υποκείμενης καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ ενός απλού βήχα και ενός που σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο βήχα μαζί με άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, πρήξιμο ή κόπωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα. Η έγκαιρη ανίχνευση της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές.

Πηγές: heart.org, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, cvrti.utah.edu, healthline.com