ΥΓΕΙΑ

Πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τη Δρα Veenadhari Wang, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, «το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο υπόλοιπο σώμα και στη συνέχεια απομακρύνει τα απόβλητα, οπότε οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή του, επηρεάζει αυτή τη λειτουργία».

Επειδή το σώμα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν επηρεάζεται η ροή του αίματος προς τα ζωτικά όργανα, τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας συνήθως παρατηρούνται πρώτα στα άκρα, πρόσθεσε.

Αν δεν ελεγχθούν, τα προβλήματα κυκλοφορίας μπορεί να επηρεάσουν ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και το συκώτι.

Τα πρώιμα σημάδια του προβλήματος ωστόσο, μπορεί να μην εντοπιστούν εγκαίρως.

Αυτά περιλαμβάνουν πόνο και κάψιμο στο μπροστινό τμήμα του ποδιού ή τα δάχτυλα των ποδιών όταν το άτομο κάθεται ή πόνο στις γάμπες, τους μηρούς ή τους γλουτούς μετά το περπάτημα, ο οποίος υποχωρεί μετά από μια περίοδο ξεκούρασης. Ο αποχρωματισμός του δέρματος και η καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.

Η κακή κυκλοφορία έχει διάφορες αιτίες. Μία από αυτές είναι η συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Είναι συχνή σε άτομα που καπνίζουν και σε άτομα με διαβήτη.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή και οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν τη ροή του αίματος.

Οι γενετικοί παράγοντες επίσης παίζουν ρόλο. Ο κίνδυνος κακής κυκλοφορίας του αίματος είναι υψηλότερος για άτομα με οικογενειακό ιστορικό αθηροσκλήρωσης, διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν.

«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κακής κυκλοφορίας είναι να την προλάβετε εξαρχής μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και κάνοντας τακτικά άσκηση για να διατηρήσετε την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», δήλωσε η Wang.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των προβλημάτων κυκλοφορίας περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους και την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, εφόσον συνταγογραφούνται.

Εάν παρόλα αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση stent για τη διάνοιξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου που έχει υποστεί στένωση ή την ανακατεύθυνση της ροής του αίματος.

Πηγή: Baylor College of Medicine