ΥΓΕΙΑ

Η ηλικία του πατέρα παράγοντας γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down

Σινάνη Αικατερίνη

Η τρισωμία 21 (Τ21), γνωστή και ως σύνδρομο Down, είναι η πιο συχνή χρωμοσωμική ανωμαλία και σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας.

Η ηλικία του πατέρα παράγοντας γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down

Ωστόσο, ο ρόλος της πατρικής ηλικίας συχνά παραβλέπεται.

Αρκετές αναδρομικές μελέτες έχουν καταλήξει σε αντιφατικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πατρικής ηλικίας στον κίνδυνο T21, πιθανώς λόγω του ότι ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων εντοπίζεται μεταγεννητικά αλλά και εξαιτίας των υποδιαγνωσμένων περιπτώσεων σε αποβολές.

Στην εποχή του γονιδιώματος, ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος έχει αναδειχθεί ως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση του συνδρόμου Down, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη απόδοση στον έλεγχο και ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με νέα διεθνή ανάλυση δύο και πλέον εκατομμυρίων κυήσεων στην Κίνα, τόσο οι πολύ νέοι όσο και οι μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με σύνδρομο Down.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τις προγεννητικές και μεταγεννητικές διαγνώσεις του συνδρόμου Down στην πόλη Σενζέν της Κίνας, όπου ο προγεννητικός έλεγχος είναι δωρεάν, από το 2012.

Εντόπισαν 2.480 περιπτώσεις συνδρόμου Down σε 2.193.801 εγκυμοσύνες και ανέλυσαν τα δεδομένα, προσαρμόζοντας άλλους γνωστούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου Down.

Διαπίστωσαν ότι η ηλικία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα, σε συνδυασμό με το φύλο του παιδιού, καθώς και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το ιστορικό αποβολών, συνδέθηκαν με τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Down.

Ιδιαίτερα υψηλές ωστόσο ήταν οι πιθανότητες για τους πατέρες ηλικίας άνω των 40 ετών ή κάτω των 20 ετών να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down, λένε οι ερευνητές.

Σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα, διότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επιρροής που δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics.