ΥΓΕΙΑ

Προδιαβήτης στην εφηβεία: Για ποιες επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο στις ενήλικες γυναίκες

Σινάνη Αικατερίνη

Μια γυναίκα που στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής έχει αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή προδιαβήτη, κινδυνεύει σοβαρά με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προδιαβήτης στην εφηβεία: Για ποιες επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο στις ενήλικες γυναίκες

Ο προδιαβήτης στην εφηβεία δεν πρέπει να αγνοείται, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katharine McCarthy, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης και πολιτικής υγείας του πληθυσμού και μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί διαβήτης τύπου 2. Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στον προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, πρόσθεσε η McCarthy.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά του προδιαβήτη έχουν τριπλασιαστεί στους Αμερικανούς ηλικίας 12 έως 19 ετών κατά την τελευταία δεκαετία.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά του προδιαβήτη (χρησιμοποιώντας τεστ σακχάρου στο αίμα) σε μια ομάδα 14.000 κατοίκων της Νέας Υόρκης ηλικίας 10 έως 24 ετών. Κανένα από αυτά τα άτομα δεν είχε διαβήτη κατά τη στιγμή της εξέτασης.

Ο προδιαβήτης στους νέους συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα, ενός δείκτη σακχάρου στο αίμα κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, μπορούσε να προβλέψει αν μια γυναίκα θα εμφάνιζε διαβήτη κύησης ή όχι, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο προδιαβήτης στους νέους συνδέθηκε επίσης με 18% αύξηση του κινδύνου για υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η υπέρταση της κύησης και η προεκλαμψία ή ο πρόωρος τοκετός.

Η μέτρηση του αίματος μιας έφηβης κοπέλας για ενδείξεις προδιαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της από προβλήματα σε μια μεταγενέστερη εγκυμοσύνη, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πριν από τη σύλληψη ως μηχανισμό παρέμβασης στον υπερβολικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο νωρίτερα στην πορεία της ζωής», εξήγησαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.