ΥΓΕΙΑ

Καρδιά: Τα σημάδια για κατεπείγουσα βοήθεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Καρδιά: Τα σημάδια για κατεπείγουσα βοήθεια
Bigstock

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη λήψη της σωστής βοήθειας. Αν και ορισμένα σημάδια είναι γνωστά, άλλα μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν.

Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τα πιθανά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, ξεχωρίζουμε εκείνα που είναι τα πιο κρίσιμα και περιγράφουμε τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανιστούν.

Όλα τα πιθανά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος: Συχνά περιγράφεται ως πίεση, σφίξιμο ή συμπίεση και είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι μιας καρδιακής προσβολής. Μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά ή “να έρχεται και να φύγει”.
  • Δύσπνοια: Αυτό μπορεί να συμβεί με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος και μπορεί να είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή της δραστηριότητας.
  • Πόνος ή ενόχληση σε άλλες περιοχές: Ο πόνος μπορεί να “ακτινοβολεί” στους ώμους, τα χέρια (συχνά στο αριστερό χέρι), την πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι και το στομάχι.
  • Κρύος ιδρώτας: Η ανεξήγητη εφίδρωση χωρίς σωματική καταπόνηση μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.
  • Κόπωση: Η υπερβολική κόπωση, ειδικά στις γυναίκες, μπορεί να σηματοδοτεί επικείμενο καρδιακό επεισόδιο, ακόμη και χωρίς πόνο στο στήθος.
  • Ναυτία ή έμετος: Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία ή έμετο κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.
  • Ζάλη: Ένα αίσθημα λιποθυμίας ή ζαλάδας μπορεί να συνοδεύει άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.
Chest-Heart-Pain

Ποια καρδιακά συμπτώματα είναι τα πιο σημαντικά

Αν και όλα τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ορισμένα υποδεικνύουν την ανάγκη κατεπείγουσας ιατρικής φροντίδας:

  1. Σοβαρός πόνος στο στήθος: Εάν αισθανθείτε ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος που δεν υποχωρεί, καλέστε αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες (166). Αυτό είναι συχνά το πιο εμφανές σημάδι καρδιακής προσβολής.
  2. Δυσκολία στην αναπνοή: Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας ή σοβαρών καρδιακών επιπλοκών.
  3. Πόνος που ακτινοβολεί σε σαγόνι, λαιμό και αριστερό χέρι: Αυτός ο τύπος πόνου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με δυσφορία στο στήθος, είναι ένα βασικό σημάδι καρδιακής προσβολής.
  4. Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η καρδιά πασχίζει να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα και χρειάζεται βοήθεια άμεσα.
  5. Κρύος ιδρώτας και ναυτία: Αυτά τα σημάδια, ειδικά όταν συνδυάζονται με πόνο στο στήθος, συχνά συνδέονται με καρδιακές προσβολές.
heart attack outdoors

Τι να κάνετε όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα

Εάν εσείς ή κάποιος κοντά σας εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

  1. Καλέστε αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες: Μην περιμένετε παρά λίγα λεπτά για να αναζητήσετε βοήθεια. Το τηλέφωνο στο 166 πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα!
  2. Μείνετε ήρεμοι και ξεκουραστείτε: Προσπαθήστε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε ενώ περιμένετε βοήθεια, αλλά αποφύγετε οποιαδήποτε σωματική προσπάθεια.
  3. Πάρτε ασπιρίνη (εάν συνιστάται): Εφόσον σας έχει δώσει το ΟΚ ο γιατρός σας, το μάσημα μιας ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση του αίματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής.
  4. Εκτελέστε ΚΑΡΠΑ εάν είναι απαραίτητο: Εάν το άτομο δεν ανταποκρίνεται και σταματήσει να αναπνέει, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του αίματος, έως ότου φτάσει η επείγουσα βοήθεια.

Σύνοψη

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μακροχρόνιας βλάβης ή ακόμα και θανάτου. Αν και ο πόνος στο στήθος είναι το πιο γνωστό σημάδι, άλλα συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο πόνος που ακτινοβολεί στο σαγόνι ή το αριστερό χέρι και ο κρύος ιδρώτας δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται. Το να ξέρετε τι να κάνετε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μπορεί να σώσει ζωές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να αναζητάτε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος πάσχετε από καρδιακή προσβολή.

Πηγές: yalemedicine.org, mayoclinic.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, bhf.org.uk