ΥΓΕΙΑ

Πώς γίνεται αυτοέλεγχος για όζους θυρεοειδούς και πιθανό καρκίνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συχνό φαινόμενο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία λόγω της συσχέτισής τους με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Πώς γίνεται αυτοέλεγχος για όζους θυρεοειδούς και πιθανό καρκίνο
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς, τη δυνατότητά τους να εξελιχθούν σε καρκίνο, τις πιθανότητες κακοήθειας, τα πρώτα σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς και πώς μπορείτε να κάνετε αυτοέλεγχο για όζους θυρεοειδούς.

Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς και πώς σχηματίζονται

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις ή εξογκώματα, που αναπτύσσονται μέσα στον θυρεοειδή αδένα, στη βάση του λαιμού.

Μπορούν να είναι στερεά ή γεμάτα με υγρό και ποικίλλουν σε μέγεθος. Η ακριβής αιτία των όζων του θυρεοειδούς είναι συχνά άγνωστη, αλλά παράγοντες όπως η ανεπάρκεια ιωδίου, η χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς (όπως στη νόσο του Hashimoto) και γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να παίζουν ρόλο στον σχηματισμό τους.

Μπορεί οι όζοι θυρεοειδούς να εξελιχθούν σε καρκίνο;

Αν και οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι να εξελιχθούν σε καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτός ο κίνδυνος απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων και -μερικές φορές- βιοψίας, για να προσδιοριστεί η φύση του όζου.

Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας όζος θυρεοειδούς να είναι καρκίνος

Οι πιθανότητες κακοήθους ενός όζου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθός του, η εμφάνισή του στο υπερηχογράφημα και η ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Στατιστικά, περίπου το 5% έως 10% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκινικοί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των όζων είναι καλοήθεις, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι μικρότεροι σε μέγεθος και έχουν απλή κυστική εμφάνιση.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να είναι πολύ ήπια και συχνά να επικαλύπτονται με άλλες καλοήθεις καταστάσεις. Τα κοινά σημάδια είναι:

  • Ένα εξόγκωμα ή οίδημα στον λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
  • Επίμονος βήχας που δεν σχετίζεται με κρυολόγημα
  • Βραχνάδα ή αλλαγές στη φωνή

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ανώδυνα, αλλά πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ειδικά εάν επιμένουν.

Πώς μπορείτε να κάνετε αυτοέλεγχο για όζους θυρεοειδούς

Ο αυτοέλεγχος για οζίδια του θυρεοειδούς είναι μια απλή διαδικασία που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:

  1. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη: Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη, εστιάζοντας στην κάτω μπροστινή περιοχή του λαιμού σας, εκεί όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής σας.
  2. Καταπιείτε νερό: Πιείτε μια γουλιά νερό και καταπιείτε κοιτάζοντας τον λαιμό σας.
  3. Ψάξτε για εξογκώματα: Καθώς καταπίνετε, προσέξτε για τυχόν εξογκώματα ή προεξοχές στον λαιμό σας. Ένα ορατό εξόγκωμα ή οίδημα μπορεί να υποδηλώνει όζο.
  4. Ψηλάφηση για εξογκώματα: Ακουμπήστε απαλά τον λαιμό σας με τα δάχτυλά σας, ελέγχοντας για τυχόν ασυνήθιστα εξογκώματα.

Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε μη φυσιολογικό, συμβουλευτείτε γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σύνοψη

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι συνηθισμένοι και συνήθως καλοήθεις, αλλά ορισμένοι ενέχουν κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο του θυρεοειδούς. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η εκμάθηση του πώς να κάνετε έναν αυτοέλεγχο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε εγκαίρως πιθανά προβλήματα.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή έχετε ανησυχίες, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές: thyroidcancer.com, cancer.org, mayoclinic.org (1), mayoclinic.org (2), thyroid.org (1), thyroid.org (2)