ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Σινάνη Αικατερίνη

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, προσκολλάται και αναπτύσσεται έξω από τη κοιλότητα της μήτρας, σε σημεία όπως οι ωοθήκες, οι σύνδεσμοι της μήτρας, η σκωληκοειδής απόφυση, το έντερο, ο τράχηλος, αλλά και το τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Πρόκειται για επώδυνη, εξουθενωτική για πολλές γυναίκες πάθηση, που νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

«Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από καρδιαγγειακά νοσήματα και μία στις 10 γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης Δρ. Eva Havers-Borgersen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να εξετάζεται συστηματικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες με ενδομητρίωση».

Η μελέτη εξέτασε πληροφορίες από μια δανέζικη βάση δεδομένων που εντόπισε πάνω από 60.000 γυναίκες με ενδομητρίωση από το 1977 έως το 2021.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών για αυτές τις γυναίκες με τα ποσοστά για περισσότερες από 242.000 γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, που αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία. Η υγεία των γυναικών παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για 16 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα και 20% υψηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό (που προκαλείται από θρόμβο), σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Η ενδομητρίωση φάνηκε επίσης να αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή αρρυθμία κατά 21% και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 11%, διαπίστωσαν οι δανοί ερευνητές.

«Τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι γυναικείοι παράγοντες κινδύνου και οι καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή», δήλωσε η Havers-Borgersen.

«Προτείνουμε οι γυναίκες με ενδομητρίωση να υποβάλλονται σε εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και είναι πλέον καιρός οι ειδικοί για τους γυναικείους παράγοντες κινδύνου -όπως η ενδομητρίωση, αλλά και ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία- να λαμβάνονται υπόψη στα μοντέλα πρόβλεψης καρδιαγγειακού κινδύνου».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Λονδίνο.