ΥΓΕΙΑ

Αναπλήρωση ύπνου το σαββατοκύριακο: Από ποιες παθήσεις μάς προστατεύει

Σινάνη Αικατερίνη

Η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου το σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κατηγορίας σοβαρών παθήσεων.

Αναπλήρωση ύπνου το σαββατοκύριακο: Από ποιες παθήσεις μάς προστατεύει

Αν ο ύπνος στη διάρκεια της πολυάσχολης εβδομάδας είναι για σας πολυτέλεια, η αναπλήρωσή του το σαββατοκύριακο μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται επαρκώς τις καθημερινές, αλλά καλύπτουν τον περισσότερο ύπνο το σαββατοκύριακο, έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον ύπνο και ιατρικά δεδομένα για σχεδόν 91.000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 22% εξ αυτών, ανέφεραν ότι είχαν έλλειψη ύπνου, καθώς κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ σε τακτική βάση. Οι υπόλοιποι ανέφεραν κοιμούνταν περιστασιακά λίγες ώρες το βράδυ.

Μετά από χρόνια παρακολούθησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν τον περισσότερο δυνατό χρόνο τα σαββατοκύριακα, αναπληρώνοντας τον χαμένο ύπνο, είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Τα οφέλη του παραπάνω ύπνου ήταν ιδιαίτερα ισχυρά για όσους στερούνταν τον ύπνο σε καθημερινή βάση. Αυτοί αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 20%.
Η ανάλυση δεν έδειξε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε ο ερευνητής Yanjun Song, ειδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου Fuwai στο Πεκίνο. «Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη στα άτομα που κοιμούνται τακτικά λιγότερο τις καθημερινές».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο.