ΥΓΕΙΑ

Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα επόμενα 30 χρόνια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μιας απλής εξέτασης αίματος που προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου των γυναικών για 30 χρόνια.

Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα επόμενα 30 χρόνια
Bigstock

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια εφάπαξ μέτρηση τριών βιοδεικτών θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων στις επόμενες δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, αποκαλύπτουν ότι δύο τύποι λίπους στην κυκλοφορία του αίματος μαζί με τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιαγγειακή νόσο δεκαετίες εκ των προτέρων.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και ιατρικές πληροφορίες από 27.939 υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 55 ετών στην αρχή της έρευνας. Παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 3.662 συμμετέχοντες υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας ή θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.

Οι συμμετέχουσες κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τα επίπεδα τριών βασικών δεικτών:

  1. υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη
  2. χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη και
  3. λιποπρωτεΐνη (a)

Η μελέτη αξιολόγησε το πώς αυτοί οι βιοδείκτες, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, προέβλεπαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Τι έδειξε η έρευνα

  • Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα.
  • Ομοίως, εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) αντιμετώπιζαν 33% αυξημένο κίνδυνο
  • Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) είχαν 70% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο.

“Όταν μετρώνται και οι τρεις παράγοντες μαζί, οι συμμετέχουσες με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 1,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και περισσότερο από τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε γυναίκες, οι ερευνητές προβλέπουν παρόμοια αποτελέσματα και στους άνδρες. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο European Society of Cardiology Congress 2024, που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε ό,τι δεν μετράμε και ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα φέρουν το πεδίο πιο κοντά στον εντοπισμό ακόμη και παλαιότερων τρόπων ανίχνευσης και πρόληψης καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Paul M. Ridker.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα επιτρέψουν στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να λάβουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή για την καρδιά, η διαχείριση του άγχους, η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος και η χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων.

Πηγές: medicaldaily.com, nih.gov