ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Τι διαφορετικό παρουσιάζουν οι γυναίκες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο διαβήτης εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες, επηρεάζοντας τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και τα συνολικά αποτελέσματα της υγείας.

Διαβήτης: Τι διαφορετικό παρουσιάζουν οι γυναίκες
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά αυτές τις ειδικές για κάθε φύλο διαφορές, ιδιαίτερα το πώς ποικίλλουν τα επίπεδα γλυκόζης μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα μοναδικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Επιπλέον, το άρθρο εμβαθύνει στα κοινά σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα στις γυναίκες, τις πρώιμες ενδείξεις του διαβήτη και προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής διαχείρισης αυτών των συμπτωμάτων.

Διαφορές του διαβήτη μεταξύ ανδρών και γυναικών

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο διαβήτης επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες, τόσο όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, όσο και τα συμπτώματα:

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τις γυναίκες να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες αναπτύσσουν γενικά διαβήτη τύπου 2 με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με τις γυναίκες, πιθανώς λόγω διαφορών στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Επιπλοκές

Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τους άνδρες. Είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από άλλες επιπλοκές, όπως η κατάθλιψη και ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Glucometer-diabetes

Διαφέρουν τα επίπεδα γλυκόζης για άνδρες και γυναίκες;

Αν και τα γενικά επίπεδα γλυκόζης στόχου είναι παρόμοια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ο τρόπος επεξεργασίας και ρύθμισης της γλυκόζης μπορεί να διαφέρει:

Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Ορμονική επιρροή

Ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης στις γυναίκες, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Συμπτώματα υψηλού σακχάρου στις γυναίκες

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στις γυναίκες, με συμπτώματα που -μερικές φορές- μπορεί να είναι λεπτεπίλεπτα:

  • Αυξημένη δίψα και ούρηση: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, η συχνοουρία και η υπερβολική δίψα είναι πρώιμα σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα.
  • Κόπωση: Η επίμονη κούραση, ακόμη και μετά από έναν καλό ύπνο, μπορεί να είναι δείκτης υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις: Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα σακχάρου είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουρολοίμωξη, μόλυνση ζύμης και άλλες λοιμώξεις του δέρματος.
  • Θολή όραση: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στον φακό του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση.
undefined

Συμπτώματα διαβήτη σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Καθώς οι γυναίκες γερνούν, ιδιαίτερα μετά τα 40, τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να γίνουν πιο έντονα:

  • Αύξηση βάρους: Η απροσδόκητη αύξηση βάρους ή η δυσκολία απώλειας βάρους μπορεί να είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη.
  • Κόπωση και λήθαργος: Η επίμονη κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι που συχνά συγχέεται με τη φυσιολογική γήρανση.
  • Εξάψεις και εφίδρωση: Αυτά μπορεί να συγχέονται με την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να συνδέονται με κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Οι γυναίκες άνω των 40 ετών με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, παρουσιάζοντας συχνά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή δυσφορία.

Σύνοψη

Ο διαβήτης επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, με διακυμάνσεις στα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τον τρόπο διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και διαχείριση του διαβήτη.

Για τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες άνω των 40 ετών, η επίγνωση των λεπτών σημαδιών μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και καλύτερο έλεγχο της πάθησης.

Πηγές: healthline.com, news-medical.net, yalemedicine.org, nia.nih.gov, surrey.ac.uk