Πόσο λειτουργούν οι φυσικές οδοντόκρεμες σε σχέση με τις κανονικές
Η οδοντόκρεμα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας στοματικής υγιεινής, αλλά με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια να επιλέξουμε.
Πρέπει να παραμείνετε με την παραδοσιακή χημική οδοντόκρεμα ή είναι η φυσική οδοντόκρεμα μια καλύτερη εναλλακτική;
Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις ιδιότητες και τις διαφορές μεταξύ χημικής και φυσικής οδοντόκρεμας, εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα της φυσικής οδοντόκρεμας και τι λένε ως επί το πλείστον οι οδοντίατροι για το φθόριο έναντι των φυσικών επιλογών.
Χημική εναντίον φυσικής οδοντόκρεμας: Ιδιότητες και διαφορές
Χημική οδοντόκρεμα
Η χημική οδοντόκρεμα είναι η τυπική επιλογή που συναντάμε στα περισσότερα νοικοκυριά. Συνήθως περιέχει φθόριο, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της τερηδόνας, ενισχύοντας το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, η χημική οδοντόκρεμα συχνά περιλαμβάνει άλλα συνθετικά συστατικά, όπως:
- Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS): Ένας αφριστικός παράγοντας, που βοηθά στην εξάπλωση της οδοντόκρεμας στα δόντια σας.
- Triclosan: Ένας αντιβακτηριακός παράγοντας, που βοηθά στην μείωση της νόσου των ούλων.
- Τεχνητές γεύσεις και χρώματα: Αυτά προστίθενται, για να βελτιώσουν τη γεύση και την εμφάνιση της οδοντόκρεμας.
Φυσική οδοντόκρεμα
Η φυσική οδοντόκρεμα, από την άλλη πλευρά, αποφεύγει τις συνθετικές χημικές ουσίες και συνήθως αποκλείει το φθόριο. Συχνά περιέχει συστατικά όπως:
- Μαγειρική σόδα: Ένα ήπιο λειαντικό που βοηθά στην αφαίρεση λεκέδων και πλάκας.
- Αιθέρια Έλαια: Χρησιμοποιούνται για τη γεύση και τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες (π.χ. μέντα, έλαιο τεϊόδεντρου).
- Φυτικά εκχυλίσματα: Όπως το μύρο ή το χαμομήλι, που πιστεύεται ότι προάγουν την υγεία των ούλων.
Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων οδοντόκρεμας είναι η λίστα συστατικών, με φυσικές επιλογές, που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της χρήσης συνθετικών χημικών ουσιών.
Λειτουργεί πραγματικά η φυσική οδοντόκρεμα;
Η φυσική οδοντόκρεμα μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά τα δόντια σας και να φρεσκάρει την αναπνοή σας.
Συστατικά όπως η μαγειρική σόδα παρέχουν μια ήπια λειαντική δράση, η οποία βοηθά στην αφαίρεση επιφανειακών λεκέδων και πλάκας. Ορισμένες φυσικές οδοντόκρεμες περιέχουν επίσης ξυλιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα βακτήρια στο στόμα και προλαμβάνει την τερηδόνα.
Ωστόσο, η απουσία φθορίου σε πολλές φυσικές οδοντόκρεμες σημαίνει ότι ενδέχεται να μην προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της τερηδόνας σε σύγκριση με τη χημική οδοντόκρεμα.
Τι λένε οι οδοντίατροι για τη φυσική οδοντόκρεμα
Οι οδοντίατροι γενικά υποστηρίζουν τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, καθώς το φθόριο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι είναι το πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της τερηδόνας.
Αν και η φυσική οδοντόκρεμα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν ευαισθησίες στο φθόριο ή άλλα συνθετικά συστατικά, πολλοί επαγγελματίες οδοντίατροι είναι διστακτικοί στο να τις συστήνουν ως μοναδικό προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας.
Είναι το φθόριο καλύτερο από τη φυσική οδοντόκρεμα;
Η οδοντόκρεμα με φθόριο θεωρείται συχνά ανώτερη όσον αφορά την πρόληψη της τερηδόνας.
Το φθόριο βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου, καθιστώντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στη φθορά. Αν και η φυσική οδοντόκρεμα μπορεί να υποστηρίξει την καλή στοματική υγιεινή, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο άμυνας κατά της τερηδόνας με την φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Σύνοψη
Όταν αποφασίζετε μεταξύ χημικής και φυσικής οδοντόκρεμας, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τις οδοντιατρικές σας ανάγκες και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Η χημική οδοντόκρεμα με φθόριο παραμένει η κορυφαία επιλογή για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά αν προτιμάτε μια επιλογή χωρίς φθόριο, η φυσική οδοντόκρεμα μπορεί να συμβάλει στην καλή στοματική υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείτε μια αυστηρή ρουτίνα στοματικής υγιεινής.
Πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας, για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδοντόκρεμα για τις ανάγκες σας.
Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, tomsofmaine.com, hicksdentalgroup.com, prescottdentistry.com, healthcare.utah.edu