ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης και καρκίνος μαστού: Τι έδειξε νέα μελέτη

Σινάνη Αικατερίνη

Περίπου το 14% των γυναικών αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια κατάσταση γνωστή ως διαβήτης κύησης.

Διαβήτης κύησης και καρκίνος μαστού: Τι έδειξε νέα μελέτη

Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με την παχυσαρκία και την εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία. Ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη επιπλοκή αυξάνεται, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο διαβήτης υποχωρεί μέχρι τη στιγμή του τοκετού.

Νέα μελέτη κατέληξε σε καθησυχαστικά συμπεράσματα για τις γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης: Η πάθηση δεν αυξάνει μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Maria Hornstrup Christensen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Odense στη Δανία, παρακολούθησαν την υγεία 708.000 γυναικών στη Δανία που γέννησαν μεταξύ 1997 και 2018.

Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 28 ετών, καμία δεν είχε ιστορικό διαβήτη ή καρκίνου του μαστού πριν από την εγκυμοσύνη, ενώ 24.140 (3,4%) από αυτές διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων κυήσεων.

Η υγεία των γυναικών παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για σχεδόν 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 7.609 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν είχαν διαβήτη. Αυτό ίσχυε για τον καρκίνο του μαστού συνολικά, τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, πρόσθεσαν.

Το εύρημα ίσχυε ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες - ηλικία, κάπνισμα, βάρος πριν από την εγκυμοσύνη, αριθμός παιδιών, εθνικότητα, οικονομική κατάσταση, επάγγελμα, εκπαίδευση και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Είναι καθησυχαστικό για τις γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης να γνωρίζουν ότι δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Christensen.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, παρόλο που ο διαβήτης κύησης δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες που τον εμφανίζουν πρέπει να συνεχίζουν να φροντίζουν την υγεία τους.

«Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το γεγονός ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η Christensen.

Ο διαβήτης κύησης έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια νεφρική νόσο και ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη.

Πηγή: healthday.com