ΥΓΕΙΑ

Στεφανιαία φλεγμονή & θανατηφόρο έμφραγμα εντός δεκαετίας: Πώς μπορεί να προβλεφθεί

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα τεχνολογία μπορεί να σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και να προειδοποιεί τους ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στο στήθος ή εμφανίζουν άλλα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων.

Στεφανιαία φλεγμονή & θανατηφόρο έμφραγμα εντός δεκαετίας: Πώς μπορεί να προβλεφθεί

Πρόκειται για μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 10 χρόνια πριν.

Το μοντέλο ανιχνεύει τη φλεγμονή στην καρδιά η οποία δεν εμφανίζεται στις αξονικές τομογραφίες.

Πρόκειται για πιλοτικό έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) και έχει ήδη υιοθετηθεί από πέντε νοσοκομεία στην Οξφόρδη.

Η εταιρεία που ανέπτυξε το μοντέλο, η Caristo Diagnostics, δήλωσε ότι σκοπεύει να προσαρμόσει την τεχνολογία ώστε να ανιχνεύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

«Αυτή η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα καθώς για πρώτη φορά μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις βιολογικές διεργασίες που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και οι οποίες προηγούνται της ανάπτυξης στενώσεων στην καρδιά», δήλωσε ο καθηγητής Κιθ Τσάνον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ως μέρος του πιλοτικού προγράμματος, οι αξονικές τομογραφίες ασθενών που υποφέρουν από πόνο στο στήθος, αναλύονται από την πλατφόρμα AI CaRi-Heart της Caristo Diagnostics. Στη συνέχεια, εκπαιδευμένοι χειριστές αξιολογούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος ανιχνεύει στεφανιαία φλεγμονή και πλάκα, προκειμένου να επαληθεύσουν την ακρίβεια του μοντέλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη φλεγμονή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανατηφόρων εμφραγμάτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 40.000 και πλέον ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ρουτίνας στην καρδιά σε οκτώ νοσοκομεία της Βρετανίας, με μέσο χρονικό όριο παρακολούθησης τα 2,7 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, διέτρεχαν 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια.

Στη συνέχεια, συνταγογράφησαν φαρμακευτική αγωγή στο 45% αυτών των ασθενών ή τους σύστησαν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, επικεφαλής της νέας μελέτης, είπε ότι τα μέχρι τώρα διαθέσιμα εργαλεία δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά επειδή οι υπολογιστές κινδύνου μπορούσαν να αξιολογήσουν μόνο γενικούς παράγοντες κινδύνου, όπως εάν ένας ασθενής είναι διαβητικός, καπνίζει ή είναι παχύσαρκος.

«Τώρα, με αυτή την τεχνολογία γνωρίζουμε ακριβώς ποιος ασθενής κινδυνεύει πριν καν εμφανιστεί η ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε έγκαιρα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου και να θεραπεύσουμε τον ασθενή και στη συνέχεια να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρδιακών προσβολών» δήλωσε στο BBC.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.