ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με το συμπέρασμα νέας μελέτης.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ειδικότερα, οι γυναίκες που πέρασαν εμμηνόπαυση σε ηλικία μικρότερη των 46 ετών, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με συνομίληκές τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια (POI), μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν σωστά λόγω της πρόωρης απώλειας ωαρίων. Αυτό προκαλεί σε ορισμένες γυναίκες εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία από τη συνηθισμένη.

«Όταν οι γυναίκες περνούν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια, διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων όπως είναι η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Corrine Welt, ενδοκρινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Salt Lake City.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάποιες από αυτές τις γυναίκες θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της ζωής τους και για τον κίνδυνο καρκίνου», πρόσθεσε.

Το 43% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας οφείλονται σε γενετικά αίτια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γενετική της πάθησης μπορεί να εμπλέκεται και στον καρκίνο.

Για να ελέγξουν αυτή την πιθανή σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία από δύο συστήματα υγείας που εξυπηρετούν το 85% του πληθυσμού της Γιούτα και διασταύρωσαν τις περιπτώσεις πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας με το μητρώο καρκίνου της Γιούτα.

Διαπίστωσαν ότι 613 γυναίκες διαγνώστηκαν με ΠΩΑ και άλλες 165 με πρόωρη εμμηνόπαυση μεταξύ 1995 και 2021. Αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερους από 26.500 συγγενείς που ήταν καταγεγραμμένοι στο μητρώο καρκίνου.

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση εμφάνισαν καρκίνο του μαστού σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Οι συγγενείς τους είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι συγγενείς δευτέρου βαθμού -θείες, θείοι, παππούδες, γιαγιάδες, ανίψια- είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και 50% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μια ευρύτερη ομάδα συγγενών πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού είχε 30% έως 60% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Για να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα του τι οδηγεί σε αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA έξι γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Διαπίστωσαν ότι καθεμία είχε μια ασυνήθιστη παραλλαγή σε ένα από τα γονίδια που διατηρούν τα κύτταρα υγιή. Αυτού του είδους τα ελαττώματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ωοθηκών και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου, δήλωσε η Welt.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες με ΠΩΑ ή πρώιμη εμμηνόπαυση θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυξημένο έλεγχο για καρκίνο. Επιπλέον, οι συγγενείς τους θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις εξετάσεις για υπογονιμότητα καθώς και από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.