ΥΓΕΙΑ

Συστολική αρτηριακή πίεση: Για ποια εγκεφαλικά και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Συστολική αρτηριακή πίεση: Για ποια εγκεφαλικά και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο

Νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν, επιβεβαιώνει τις σωρευτικές επιπτώσεις των ετών υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης -του μεγάλου αριθμού που δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά- διαπιστώνοντας ότι μια υψηλότερη μέση μέτρηση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους δύο πιο κοινούς τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη ανέλυσε τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση χρόνια πριν από το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο σε περισσότερα από 40.000 άτομα 18 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές κάλυψαν τρεις τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό (όταν ένας θρόμβος διακόπτει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, αιτία για πάνω από το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων), την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (αιμορραγία εντός του εγκεφάλου) και την υπαραχνοειδή αιμορραγία (αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των ιστών που τον καλύπτουν).

Διαπίστωσαν ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση που είναι κατά 10 mm Hg υψηλότερη από τον μέσο όρο, σχετίζεται με 20% υψηλότερο κίνδυνο συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και με 31% μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο τακτικός έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Deborah A. Levine, καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι μαύροι ασθενείς είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 67% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς.

Οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν 281% υψηλότερο κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, αλλά όχι άλλου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς.

Παρότι οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φυλή και η εθνικότητα επηρέασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αθροιστικής συστολικής αρτηριακής πίεσης και του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου που έπληξε κάθε ασθενή.

«Η εξέταση των φυλετικών ανισοτήτων ενισχύει την κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δομών που επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων», δήλωσε ο Kimson E. Johnson, πρώτος συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η συστολική αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν τροποποιήσιμο στόχο για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, εθνική μελέτη που διεξήχθη το 2020 ωστόσο, διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκε από το 2013 έως το 2018.

Ο αυτοέλεγχος της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει τη διάγνωση και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και είναι ακριβής και οικονομικά αποδοτικός, αλλά παραμένει ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς, λέει ο Levine.

«Δύο σημαντικά εμπόδια στην αυτοπαρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των ασθενών και η ασφάλιση που δεν καλύπτει τα οικιακά πιεσόμετρα», δήλωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.