ΥΓΕΙΑ

Γιαούρτι για κάψιμο από τον ήλιο: Τι ισχύει – Πώς εφαρμόζεται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι μια κοινή συνέπεια της υπερβολικής έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες (UV), που οδηγούν σε επώδυνες και συχνά σοβαρές βλάβες στο δέρμα.

Γιαούρτι για κάψιμο από τον ήλιο: Τι ισχύει – Πώς εφαρμόζεται
Bigstock

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο δέρμα κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού εγκαύματος και η γνώση των σωστών θεραπειών μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ανάρρωση.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις επιπτώσεις του ηλιακού εγκαύματος στο δέρμα, την αποτελεσματικότητα του γιαουρτιού ως θεραπεία ηλιακών εγκαυμάτων και τις ουσίες που πρέπει να αποφύγετε να βάλετε σε καμένο από τον ήλιο δέρμα.

Τι συμβαίνει στο δέρμα λόγω ηλιακού εγκαύματος

Όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, υφίσταται διάφορες επιβλαβείς αλλαγές:

  • Βλάβη στο DNA: Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο και φλεγμονώδη απόκριση. Αυτό -με την πάροδο του χρόνου- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
  • Φλεγμονή και ερυθρότητα: Τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες, προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο. Αυτή η φλεγμονώδης απόκριση είναι η προσπάθεια του σώματος να επιδιορθώσει τη βλάβη και να προστατεύσει το δέρμα από περαιτέρω τραυματισμό.
  • Ζέστη και αφυδάτωση: Τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τη ροή του αίματος στις πληγείσες περιοχές, προκαλώντας μια αίσθηση θερμότητας. Επιπλέον, το δέρμα χάνει υγρασία, οδηγώντας σε αφυδάτωση και ξεφλούδισμα καθώς επουλώνεται.
Cream-Sunburn

Πώς λειτουργεί το γιαούρτι στο ηλιακό έγκαυμα και πώς να το εφαρμόσετε

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για τα ηλιακά εγκαύματα λόγω των καταπραϋντικών και ενυδατικών ιδιοτήτων του. Δείτε πώς βοηθάει και πώς να το εφαρμόσετε:

  1. Ψυκτικό αποτέλεσμα: Η δροσερή θερμοκρασία του γιαουρτιού μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από την αίσθηση καύσου, που σχετίζεται με το ηλιακό έγκαυμα.
  2. Ενυδατικές ιδιότητες: Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και γαλακτικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση και την επούλωση του δέρματος.
  3. Αντιφλεγμονώδη οφέλη: Τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας.

Πώς να εφαρμόσετε το γιαούρτι σε έγκαυμα από τον ήλιο:

  1. Χρησιμοποιήστε απλό, χωρίς ζάχαρη γιαούρτι για να αποφύγετε τον ερεθισμό από πρόσθετα σάκχαρα και γεύσεις.
  2. Βάλτε το γιαούρτι στο ψυγείο για επιπλέον δροσερό αποτέλεσμα.
  3. Απλώστε μια παχιά στρώση γιαουρτιού στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο.
  4. Αφήστε το γιαούρτι να καθίσει στο δέρμα για 15-20 λεπτά.
  5. Ξεπλύνετε με απαλές κινήσεις το γιαούρτι με δροσερό νερό και στεγνώστε πολύ απαλά το δέρμα ταμπονάροντας μια μαλακιά πετσέτα.
Sun-Burnt-Peeling-Off-Skin

Τι πρέπει να ΜΗΝ βάλετε σε ένα ηλιακό έγκαυμα

Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι ευεργετικό, ορισμένες ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν την ενόχληση και τη βλάβη ενός ηλιακού εγκαύματος. Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε:

  • Βαζελίνη: Μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο δέρμα, επιδεινώνοντας το έγκαυμα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μόλυνση.
  • Προϊόντα με βάση το αλκοόλ: Αυτά μπορούν να στεγνώσουν περαιτέρω το δέρμα, αυξάνοντας τον ερεθισμό και επιβραδύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.
  • Αρωματικές λοσιόν και έλαια: Τα πρόσθετα αρώματα μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.
  • Στενά ή τραχιά ρούχα: Το να φοράτε στενά ρούχα με τραχιά υφή μπορεί να επιδεινώσει το δέρμα και να αυξήσει τον πόνο.

Συμπέρασμα

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο δέρμα, οδηγώντας σε πόνο, ερυθρότητα και μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η χρήση του γιαουρτιού ως οικιακή θεραπεία μπορεί να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση λόγω των δροσιστικών, ενυδατικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ουσίες, που μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα, όπως βαζελίνη, προϊόντα με βάση το αλκοόλ και αρωματικές λοσιόν.

Πηγές: thelist.com, dermstore.com, nhs.uk, koa.com