ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι παράγοντες που ευθύνονται για τα επίμονα ενεργά συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η στέρηση σχετίζονται με την επίμονα ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα (pactiveRA), όπως διαπίστωσε νέα μελέτη.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι παράγοντες που ευθύνονται για τα επίμονα ενεργά συμπτώματα

Η Maryam Adas από τη Σχολή Επιστημών Ζωής και Ιατρικής του King's College του Λονδίνου και οι συνεργάτες της, εξέτασαν ποιοι βιολογικοί και μη βιολογικοί παράγοντες σχετίζονται με την επίμονα ενεργή ή την επίμονα χαμηλή ρευματοειδή αρθρίτιδα (plowRA), σε 682 και 1.026 ασθενείς, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με επίμονα ενεργά συμπτώματα ήταν νεότεροι από εκείνους με ανενεργά συμπτώματα (58 έναντι 62 ετών) και στην πλειοψηφία τους γυναίκες.

Στα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς στις αρχές της πάθησης και στις εξετάσεις άγχους και κατάθλιψης, η ενεργή ρευματοειδής αρθρίτιδα συσχετίστηκε με χειρότερες βαθμολογίες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε σαφής κοινωνική διάρθρωση στην ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα με αλληλεπίδραση μεταξύ ηλικίας και φύλου.

Αφού υπολογίστηκαν οι δείκτες βαρύτητας της νόσου, παρατηρήθηκαν ανεξάρτητες συσχετίσεις για την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική στέρηση και το κάπνισμα στο παρελθόν ή στο παρόν με την ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Συσχετίσεις με τα επίμονα ενεργά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, παρατηρήθηκαν επίσης για την κατάθλιψη, την πνευμονική νόσο, τα γαστρικά έλκη και τη χρήση κορτικοστεροειδών κατά την έναρξη της νόσου.

«Ο εντοπισμός δυσμενών κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα ενεργή νόσο μετά τη διάγνωση, μπορεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση των ασθενών ως προς τον κίνδυνο και στην προσαρμογή των παρεμβάσεων ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες», γράφουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό RMD Open.