ΥΓΕΙΑ

Ποιες πληροφορίες δίνει το μικροβίωμα της γάτας για την παχυσαρκία στους ανθρώπους

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των παχύσαρκων γατών, έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει το έντερο των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Ποιες πληροφορίες δίνει το μικροβίωμα της γάτας για την παχυσαρκία στους ανθρώπους

Οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για το ανθρώπινο μικροβίωμα και για το αν η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές.

«Οι αλλαγές που συμβαίνουν στις γάτες, τις καθιστούν ένα πραγματικά καλό μοντέλο για να αρχίσουμε να εξετάζουμε περισσότερο κατευθυνόμενες από το μικροβίωμα θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 στον άνθρωπο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Jenessa Weston, επίκουρη καθηγήτρια κτηνιατρικών κλινικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Τα ζώα κοιμούνται στα κρεβάτια μας. Τρώνε από το φαγητό μας. Όλα τα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με τα κατοικίδιά τους δείχνουν ότι αποτελούν ένα φυσικό μοντέλο ασθένειας με έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, πανόμοιες με αυτές των ανθρώπων», πρόσθεσε η Weston.

Οι ερευνητές υπέβαλαν επτά παχύσαρκες γάτες σε μια αυστηρά τροποποιημένη δίαιτα για 16 εβδομάδες.

Η δίαιτα εξελίχθηκε από ελεύθερη σίτιση με εμπορική γατοτροφή σε ειδική δίαιτα απώλειας βάρους και στη συνέχεια σε σίτιση με διατροφή περιορισμένων θερμίδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται προπιονικό οξύ αυξήθηκε στα δείγματα κοπράνων των γατών που έχασαν βάρος με τη δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί σε άλλα θηλαστικά ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης, στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και στην προστασία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Αυτή η αύξηση του προπιονικού οξέος συσχετίστηκε με αύξηση του βακτηρίου του εντέρου Prevotella 9 copri, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Όταν οι γάτες ακολουθούν ειδική δίαιτα για την απώλεια βάρους, το προπιονικό οξύ ανεβαίνει και παραμένει υψηλό, και στη συνέχεια μειώνεται ξανά όταν επιστρέφουν στη δίαιτα συντήρησης. Έτσι, πρόκειται πραγματικά για μια διατροφική αλλαγή», σημείωσε η Winston.

«Αυτή η εργασία υπογραμμίζει ότι όταν περιορίζουμε θερμιδικά τις γάτες που είναι παχύσαρκες, μπορούμε να αλλάξουμε το μικροβιακό οικοσύστημά τους - και αυτές οι αλλαγές που βλέπουμε, πιθανώς συσχετίζονται με κάποιες μεταβολικές αλλαγές», πρόσθεσε η Winston.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου των κατοικίδιων γατών, θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς η δίαιτα επηρεάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, δήλωσε η Winston.

«Τα μικρόβια που είδαμε σε αυτή τη μελέτη εμφανίζονται επίσης ξανά και ξανά σε μελέτες σε ανθρώπους - και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε φαγητό γάτας, σωστά;», πρόσθεσε.

Η Winston επιβλέπει τώρα δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές που διερευνούν τη δυνατότητα μεταμόσχευσης κοπράνων για να βοηθήσουν υπέρβαρους σκύλους και γάτες να χάσουν βάρος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.