ΥΓΕΙΑ

Ινομυώματα μήτρας: Είναι η υστερεκτομή η καλύτερη θεραπευτική επιλογή;

Σινάνη Αικατερίνη

Στις γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας προτείνεται συχνά η υστερεκτομή ως η καλύτερη θεραπεία, παρόλο που υπάρχουν λιγότερο επεμβατικές επιλογές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ινομυώματα μήτρας: Είναι η υστερεκτομή η καλύτερη θεραπευτική επιλογή;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας έδειξε ότι σε πάνω από τις μισές γυναίκες (53%) με ινομυώματα της μήτρας -μη καρκινικές αναπτύξεις κατά μήκος των τοιχωμάτων της μήτρας- παρουσιάστηκε η υστερεκτομή ως η προτιμώμενη θεραπεία.

Σε λιγότερες από 1 στις 5 γυναίκες παρουσιάστηκαν επιλογές λιγότερο επεμβατικές από την υστερεκτομή, μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τη μήτρα και απαιτεί αρκετές εβδομάδες ανάρρωσης.

Στο 19% προσφέρθηκαν μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη.

Στο 17% προσφέρθηκε εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας, κατά τον οποίο τα ινομυώματα συρρικνώνονται με τη διακοπή της ροής του αίματος προς αυτά.

Στο 17% προσφέρθηκε επεμβατική υστεροσκόπηση, κατά την οποία χρησιμοποιείται λέιζερ ή άλλα μέσα για την καταστροφή του βλεννογόνου της μήτρας.

Στο 17% προσφέρθηκαν αντισυλληπτικά, τα οποία βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις κράμπες και τη βαριά αιμορραγία που προκαλούν τα ινομυώματα.

«Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό γυναικών στις οποίες προσφέρθηκε μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία όπως ο εμβολισμός των ινομυωμάτων, δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν παίρνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Δρ. John Lipman, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ινομυωμάτων της Ατλάντα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το 17% των γυναικών πιστεύουν λανθασμένα ότι η υστερεκτομή είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή για τα ινομυώματα της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του 27% των νεαρών γυναικών 18 έως 34 ετών.

«Η μη προσφορά ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών όπως ο εμβολισμός των ινομυωμάτων, αποτελεί σημαντική παράλειψη. Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για το πλήρες φάσμα των διαθέσιμων επιλογών για τη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας τους- όχι μόνο για τις χειρουργικές επιλογές, όπως γίνεται συνήθως από τους γυναικολόγους», πρόσθεσε ο Lipman.

Τα ινομυώματα της μήτρας δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Όταν το κάνουν, περιλαμβάνουν βαρύτερες περιόδους, επώδυνες κράμπες, αναιμία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, προβλήματα ούρησης ή αφόδευσης και υπογονιμότητα.

Πάνω από τις μισές γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών (56%) και 35-44 ετών (51%) δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει ποτέ για τα ινομυώματα της μήτρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Αυτό περιλαμβάνει τις μισές ισπανόφωνες γυναίκες και σχεδόν 2 στις 5 μαύρες γυναίκες (37%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι τρεις φορές πιο συχνά στις μαύρες γυναίκες και δύο φορές πιο συχνά στις ισπανόφωνες γυναίκες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παρ' όλα αυτά, το 36% των μαύρων γυναικών και το 22% των ισπανόφωνων γυναικών, πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα, δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Η έρευνα διαπίστωσε βαθιές ανισότητες στην ενημέρωση και την πρόσβαση στις θεραπείες των ινομυωμάτων στις μαύρες και τις ισπανόφωνες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο », δήλωσε ο Δρ. Robert Lewandowski, πρόεδρος της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Feinberg της Northwestern Medicine.

«Τα δεδομένα χρησιμεύουν ως οδηγός για τη βελτίωση της εκπαίδευσης γιατρών και ασθενών σχετικά με τις διάφορες θεραπείες, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού, είναι ενημερωμένες για τους κινδύνους τους και για το πλήρες φάσμα των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών», πρόσθεσε ο Lewandowski.

Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται σε έκθεση με τίτλο The Fibroid Fix: What Women Need to Know.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου σε 1.122 γυναίκες στις ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω, μεταξύ των οποίων 167 με διάγνωση ινομυωμάτων της μήτρας. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Endovascular Today