ΥΓΕΙΑ

Άφτρα: Διαφορές από τον στοματικό έρπητα – Πώς υποχωρούν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι άφτρες και ο έρπης είναι κοινές στοματικές παθήσεις που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά έχουν ευδιάκριτες διαφορές στα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπείες τους.

Άφτρα: Διαφορές από τον στοματικό έρπητα – Πώς υποχωρούν
Bigstock

Η κατανόηση των διαφορών ανάμεσα σε μια άφτρα και τον στοματικό έρπητα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπισή τους.

Άφτρα ή στοματικός έρπης; Διαφορές στα συμπτώματα και τα αίτια

Άφτρα

  • Συμπτώματα: Οι άφτρες, γνωστές και ως άφθες ή αφθώδη έλκη, είναι μικρές, ρηχές βλάβες που αναπτύσσονται στους μαλακούς ιστούς μέσα στο στόμα ή στη βάση των ούλων. Εμφανίζονται ως στρογγυλές ή οβάλ πληγές με λευκό ή κίτρινο κέντρο και κόκκινο περίγραμμα. Σε αντίθεση με τον στοματικό έρπη, οι άφθες δεν είναι μεταδοτικές και συνήθως δεν εμφανίζονται στα χείλη.
  • Αιτίες: Η ακριβής αιτία των αφθών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι προκαλούνται από παράγοντες όπως μικροτραυματισμοί στο στόμα (π.χ. από όξινα ή πικάντικα τρόφιμα), ανεπάρκειες βιταμινών (ιδιαίτερα Β12, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και σίδηρο) και υποκείμενες παθήσεις υγείας, όπως κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Στοματικός έρπης

  • Συμπτώματα: Συνήθως εμφανίζεται ως συστάδες από μικροσκοπικές φουσκάλες στα χείλη και γύρω από το στόμα. Οι φουσκάλες τελικά σπάνε, αφήνοντας ένα ρηχό, επώδυνο έλκος που σχηματίζει μια κρούστα πριν επουλωθεί. Ο επιχείλιος έρπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής προσωπικής επαφής, όπως φιλιά ή κοινή χρήση σκευών (π.χ. ποτήρια).
  • Αιτίες: Ο στοματικός έρπης προκαλείται από τον ιό HSV-1 και μερικές φορές από τον HSV-2. Μόλις εισέλθει στο σώμα, ο ιός παραμένει αδρανής και μπορεί να επανενεργοποιηθεί από παράγοντες όπως το στρες, η κόπωση, κάποια ασθένεια, η έκθεση στον ήλιο και τυχόν ορμονικές αλλαγές.
aphtha-canker-sore

Άφτρα ή άφθα στο εσωτερικό χείλος

Bigstock

Πώς υποχωρεί η άφτρα στο στόμα

  • Αλατόνερο: Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ξεπλύνετε το στόμα σας (μπούκωμα και φτύσιμο) πολλές φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης.
  • Μαγειρική σόδα: Ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό, για να δημιουργήσετε μια πάστα και εφαρμόστε την απευθείας στην πληγή. Η μαγειρική σόδα βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην μείωση του πόνου.
  • Γάλα μαγνησίας: Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος μαγνησίας στην πληγή μερικές φορές την ημέρα. Λειτουργεί ως εμπόδιο και βοηθά στην μείωση του πόνου.
  • Αποφύγετε τα ερεθιστικά τρόφιμα: Αποφύγετε τις πικάντικα, όξινα ή τραχιάς υφής τροφές, που μπορούν να επιδεινώσουν την πληγή και να καθυστερήσουν την επούλωση.
  • Τζελ και έμπλαστρα χωρίς ιατρική συνταγή: Χρησιμοποιήστε τοπικές θεραπείες που διατίθενται στα φαρμακεία για να καλύψετε την άφτρα και να ανακουφίσετε τον πόνο.

Πώς υποχωρεί ο στοματικός έρπης

  • Κρύες κομπρέσες: Χρησιμοποιήστε ένα κρύο, υγρό πανί για να μειώσετε το πρήξιμο και να καταπραΰνετε την πληγείσα περιοχή.
  • Αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή: Οι αντιικές κρέμες με δραστικές ουσίες όπως docosanol ή acyclovir μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης και στην μείωση των συμπτωμάτων.
  • Διατηρήστε τα χείλη ενυδατωμένα: Εφαρμόστε βάλσαμο για τα χείλη ή βαζελίνη, για να αποφύγετε το σκάσιμο και να διατηρήσετε την περιοχή υγρή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση.
  • Αποφύγετε τους παράγοντες ενεργοποίησης: Προστατέψτε τα χείλη σας από την έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιώντας ένα βάλσαμο για τα χείλη με σχετικό δείκτη προστασίας (SPF), διαχειριστείτε το άγχος σας και διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.
  • Έλαιο τεϊόδεντρου: Η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου τεϊόδεντρου μπορεί να έχει αντιικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της σοβαρότητας του έρπητα.

Πηγές: medicalnewstoday.com, pennmedicine.org, healthline.com