ΥΓΕΙΑ

Λύκος: Τον τρόπο να αντιστρέψουν την πάθηση βρήκαν οι επιστήμονες

Σινάνη Αικατερίνη

Ο λύκος προκαλείται από μία διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να αντιστραφεί, θεραπεύοντας ενδεχομένως την αυτοάνοση πάθηση, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Λύκος: Τον τρόπο να αντιστρέψουν την πάθηση βρήκαν οι επιστήμονες

Η νόσος προκαλείται από δυσλειτουργίες σε μια οδό του ανοσοποιητικού συστήματος που ρυθμίζει την αντίδραση των κυττάρων σε περιβαλλοντικούς ρύπους, βακτήρια και τοξίνες.

Η ανεπαρκής ενεργοποίηση αυτής της οδού, που ελέγχεται από τον υποδοχέα αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR), έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων που επιτίθενται στο ίδιο το σώμα και όχι σε ξένους εισβολείς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Με την πλήρη ενεργοποίηση αυτής της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, «μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτών των κυττάρων που προκαλούν ασθένειες», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Jaehyuk Choi, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, μπορεί να έχουμε βρει μια πιθανή θεραπεία», πρόσθεσε ο Choi.

Ο λύκος εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του σώματος, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή βλάβες, σε όργανα όπως τα νεφρά, η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Οι υπάρχουσες θεραπείες επικεντρώνονταν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

«Μέχρι σήμερα, όλες οι θεραπείες για τον λύκο βασίζονται στην ευρεία ανοσοκαταστολή. Εντοπίζοντας την αιτία της νόσου, βρήκαμε μια πιθανή θεραπεία που δεν θα έχει τις παρενέργειες των σημερινών θεραπειών», σημειώνουν οι ερευνητές.

Για να ελέγξουν αν αυτό το μονοπάτι οδηγεί στον λύκο, οι ερευνητές δοκίμασαν φάρμακα που ενεργοποιούν τον υποδοχέα αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR) σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς με λύκο.

Η θεραπεία φάνηκε να επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα που προκαλούν λύκο σε κύτταρα που θα μπορούσαν να επουλώσουν τα συμπτώματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Εντοπίσαμε μια θεμελιώδη ανισορροπία στις ανοσολογικές αποκρίσεις που κάνουν οι ασθενείς με λύκο και ορίσαμε συγκεκριμένους μεσολαβητές που μπορούν να διορθώσουν αυτή την ανισορροπία για να αποσβέσουν την παθολογική αυτοάνοση απόκριση», δήλωσε ο ρευματολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστώνη.

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί αυτή η γνώση για να δημιουργηθούν νέες θεραπείες για τους ασθενείς με λύκο χρησιμοποιώντας φάρμακα που ενεργοποιούν τον AHR, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.