ΥΓΕΙΑ

Λύκος: Κίνδυνος από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Σινάνη Αικατερίνη

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ ή απλώς Λύκος) είναι μία χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος.

Λύκος: Κίνδυνος από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η αιτία που προκαλεί την ασθένεια δεν είναι γνωστή. Θεωρείται «αυτοάνοση», επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού λόγω της αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων, γενετικών, ορμονολογικών, περιβαλλοντικών αλλά και ψυχικών.

Λέγεται συστηματικός γιατί επηρεάζει περισσότερα από ένα όργανα, ερυθηματώδης λόγω του ερυθρού χρώματος του εξανθήματος που εμφανίζεται στο πρόσωπο και λύκος επειδή το σχήμα του εξανθήματος θυμίζει το δάγκωμα του λύκου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λύκου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 459.815 άτομα. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη βρετανική Biobank.

Kατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11,77 ετών, εντοπίστηκαν συνολικά 399 περιπτώσεις λύκου.

Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους συνδέθηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης λύκου.

Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και υψηλή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λύκου σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και χαμηλή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η μελέτη μας παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ρύπανση του αέρα που συμβάλλει στις αυτοάνοσες ασθένειες. Τα ευρήματα μπορούν να επικαιροποιήσουν τις συστάσεις και να συμβάλουν στην αυστηροποίηση των κανονισμών για την ποιότητα του αέρα, ώστε να μετριαστεί η έκθεση σε επιβλαβείς ρύπους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης λύκου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Yaohua Tian, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong, στην Κίνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology.