Οσφυϊκή σπονδυλική στένωση: Τα οφέλη του βελονισμού
Οι ασθενείς με εκφυλιστική οσφυϊκή σπονδυλική στένωση (DLSS) και νευρογενή χωλότητα (αδυναμία να βαδίσουν πέρα από μία συγκεκριμένη απόσταση λόγω πόνου ή/και μουδιάσματος στην περιοχή των γλουτών και των μηρών), μπορούν να ανακουφιστούν με τον βελονισμό.
Η Lili Zhu από την Ακαδημία Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας, στο Πεκίνο, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε πέντε νοσοκομεία της Κίνας, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με εκφυλιστική οσφυϊκή σπονδυλική στένωση και νευρογενή συμπτώματα πόνου.
Σε διάστημα έξι εβδομάδων, οι ασθενείς έκαναν 18 συνεδρίες βελονισμού ή εικονικού βελονισμού. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 24 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες βαθμολογίες στο Ερωτηματολόγιο του Roland-Morris για την Αναπηρία, ήταν 12,6 και 12,7 στις ομάδες του βελονισμού και του εικονικού βελονισμού, αντίστοιχα, κατά την έναρξη της μελέτης και μειώθηκαν σε 8,1 και 9,5 σε έξι εβδομάδες, με προσαρμοσμένη διαφορά στη μέση μεταβολή -1,3, υποδεικνύοντας 43,3% μεγαλύτερη βελτίωση για τον βελονισμό έναντι του εικονικού βελονισμού.
Στις έξι εβδομάδες, η διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που πέτυχαν ελάχιστη και ουσιαστική κλινικά σημαντική βελτίωση ήταν 16,0 και 12,6%, αντίστοιχα.
Σε κάθε ομάδα αναφέρθηκαν τρεις περιπτώσεις παρενεργειών που σχετίζονταν με τη θεραπεία, όλες όμως ήταν ήπιες και παροδικές.
«Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αναπηρίας που προκαλεί ο πόνος στους ασθενείς με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, αν και η διαφορά σε σύγκριση με τον εικονικό βελονισμό δεν πέτυχε την ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της επίδρασης του βελονισμού στην ικανότητα βάδισης των ασθενών με DLSS, χρησιμοποιώντας μη διεισδυτικό βελονισμό ως μέθοδο εικονικού ελέγχου» σημειώνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.